Ogillade aktier men bra bolag

Publicerad 2016-12-07 06:36

Aktier Aktier med många säljrekommendationer och/eller stor andel av råden som är minska eller sälj kan vara intressanta. Fördelen med att köpa aktier som analytikerna ogillar är att när trenden vänder och analytikerna byter fot kommer det att vara kursdrivande. Rätt få aktier är ogillade hela tiden och är du redo att gå mot strömmen och invänta bättre tider för bolagen kan du belönas.

Lundbergs har enligt databasen Factset fem rekommendationer varav alla fem är negativa, en minska och fyra sälj. Fastighets- och förvaltningsbolaget handlas för ovanlighetens skull med 2,5 procents premium gentemot substansvärdet. Ofta brukar aktien handlas med substansrabatt, så nu när räntorna i alla fall tillfälligt börjat stiga är det ingen brådska att köpa ur ett värderingsperspektiv. Det råder oavsett det ingen tveksamhet om att det är ett bra och välskött bolag.

Latour har tre negativa rekommendationer av de fem som finns. Även här har vi ett förvaltningsbolag som också har en del direktägda verksamheter. Historiken är god och den långa trenden i aktien är upp. Även om aktien är ned 5 procent på tre månader följer uppenbarligen inte alltid marknaden analytikernas rekommendationer. Då det är ett bra bolag riktigt långsiktiga placerare kan behålla vore det bara en bonus om analytikerna svängde till köp. Kanske skulle de ge kursen en kortsiktig extra boost.

Både Handelsbanken och Alfa Laval har drygt hälften negativa råd. Att Handelsbanken historiskt sett stått stadigast i orostider brukar göra att värderingen är högre än för de andra storbankerna. Om räntorna fortsätter upp kommer det att gynna bankerna i detta läget. Alfa Laval har aldrig sänkt utdelningen och kommer att gynnas av den internationella konventionen för kontroll och hantering av fartygs barlastvatten och sediment. Många fartyg lär under slutet av 2017 behöva Alfas produkter för rening, även om det inte syns i orderingången än.

Båda bolagen är i grunden bra och kurserna ser att ha vänt upp igen. Byter analytikerna fot kanske ännu fler placerare hittar till aktierna.

Kom bara ihåg att utnyttja analytikernas råds eventuella kurspåverkan är främst en bonus eller extra trigger kortsiktigt. Det ska inte stå överst på din lista över anledningar till att köpa en aktie.