Sminkbolaget Oriflame är en favorit inför 2014

Odins nya favoritbolag

Publicerad 2014-01-20 15:48

Aktietips Fondförvaltaren Odin ser långsiktiga lägen i eftersläntrare på Stockholmsbörsen.

Odin Sverigefond utklassade index 2013 med en avkastning på hela 39,5 procent och tillhörde de vassaste i kategorin när året summerades. I en färsk kommentar skriver portföljförvaltaren Vegard Søraunet att det nu krävs vinstökningar i bolagen för att dra börsen vidare från nuvarande nivåer. Han menar att investerare måste vara mer selektiva med sina aktieköp framöver.

Odin Fonder gillar särskilt impopulära bolag och ser bra långsiktiga lägen i eftersläntrare på börsen. Två sådana är verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco som pressats av negativa nyheter kring gruvbolagens investeringar. 

Sverigefonden väljer samtidigt att investera i sminkjätten Oriflame, som också stoppas i kategorin impopulära bolag. Hög direktavkastning, insiderköp och låga multiplar lockar med den aktien. 

Odin Fonder tror att teknikkonsulten Sweco har mer att ge i ljuset av positiva nyheter från kapitalmarknadsdagen i november. Då framgick det att integrationen av uppköpet Vectura går snabbare och kostar mindre än vad man tidigare trott. Dessutom väntas synergieffekterna bli större. 

Vidare anses industrikonglomeratet Beijer Alma ha fortsatt goda utsikter. Smala nischer med starka positioner gör att bolaget slipper prispress på sina produkter, konstaterar Odin som bedömer att rörelsemarginalen är på väg upp.

Ett nytt innehav är industrigrossisten Indutrade, där Odin lockas av förvärvsdriven tillväxt. Förvaltaren tror att en bättre konjunktur i Europa och fortsatta uppköp kommer att gynna aktien de närmaste åren. Tillväxtmöjligheterna utanför Sverige anses betydande.