Oasmia handelsstoppad

Publicerad 2012-09-06 15:05

Oasmia har handelsstoppats på Stockholmsbörsen på börsens egen begäran. Det bekräftar Nasdaq OMX för Nyhetsbyrån Direkt.

Stoppet trädde i kraft vid 14.40-tiden, då kursen under en dryg timme hade handlats ned rejält. Vid tidpunkten för handelsstoppet, noterade aktien nära 15 procent lägre jämfört med onsdagens stängningskurs.

Nyhetsbyrån Direkt publicerade vid 13.30-tiden nedanstående  intervju med Oasmias finanschef, där han bland annat talar om behovet av ny kapitalanskaffning under hösten.

 

Oasmia är övertygat om att nå åtminstone ett mindre partneravtal redan i år för bolagets äggstockscancerprojekt Paclical .

Det säger bioteknikbolagets finanschef Weine Nejdemo till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi är övertygade om att nå ett avtal i alla fall för ett mindre geografiskt område före årsskiftet”, säger han.

USA-marknaden är dock knappast aktuell för ett avtal i dagsläget utan det låter vänta på sig en bit in i 2013, enligt finanschefen. EU-marknaden ligger dock närmare ett Paclical-avtal och Weine Nejdemo utesluter inte ett avtal redan under detta kalenderår:

”Det är inte otänkbart med ett EU-avtal i år, även om det ligger ett och annat mindre avtal närmare till hands”.

Vad gäller hundcancerprojektet Paccal Vet, och ett eventuellt godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA, väntas sannolikt ett myndighetsbesked i november.

”Vi har fått indikationer om att ett beslut är att vänta före årsskiftet och sannolikt i november, och det finns inget som talar för ett nej utan allt talar för ett ja i november”, kommenterar finanschefen.

Från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA fick dock Oasmia dra tillbaka ansökan men siktar nu på att lämna in en ny ansökan under det första halvåret 2013, enligt finanschefen.

”Det är rimligt att tro att vi kan lämna in en ny ansökan till EMA under det första halvåret 2013 efter att ha genomfört en mindre studie”, säger han.

Fas 1-resultat för hundcancerprojektet Doxophos Vet väntas rimligen före årsskiftet, enligt finanschefen.

Oasmias kassa uppgick vid utgången av juli enbart till drygt 13 miljoner kronor och bolaget siktar på att ta in nytt kapital i oktober, enligt Weine Nejdemo.

”Vi måste göra en kapitalanskaffning under hösten och det bör komma ett beslut under oktober”, anger han.

Finanschefen vill dock inte närmare kommentera de olika möjligheterna till kapitalanskaffning som Oasmia överväger.