Analys Den amerikanska elbilstillverkaren Teslas riktkurs höjs till 1.400 dollar (1.100) hos analyshuset Wedbush, framgår av en analys. Det är innebär att aktien fått ny "street high"-riktkurs – den högsta bland de etablerade analyshusen på Wall Street.

Wedbush anser att en rimlig marknadsandel för Tesla är 50 procent inom elbilar, en marknad som i helhet värderas till 5.000 miljarder dollar det kommande decenniet.

”Analytiker försöker fortsatt smälta den massiva omställningen och el-revolutionen i bilindustrin. Den gröna tidvattenvågen och Tesla har tagit ledartröjan”, skriver han.

USA:s president Joe Biden har lagt fram ett infrastrukturpaket där 550 miljarder dollar ska satsas på infrastruktur, något som förmodligen kommer underlätta landets elbilsomställning och ge skjuts åt elbilsindustrin, enligt den ansvarige analytikern Dan Ives.

Dessutom finns goda skäl att tro på förbättrad efterfrågan i Kina, menar Wedbush-analytikern.

Konkurrensen har samtidigt hettat upp och på torsdagen kom också medieuppgifter om att teknikgiganten Apple siktar på att ha utvecklat fullt självkörande teknik år 2025. Spekulationerna har också gått varma om när en fullskalig satsning på elbilstillverkning ska aviseras av vd Tim Cook.

Teslas aktie har handlats upp med omkring 6 procent i veckan och därmed var ungefär hälften av fallet från föregående vecka hämtats igen, ett fall utlöst av att vd Elon Musk sålt stora aktieposter.

I fredagens förhandel var aktien upp med omkring en halv procent och bytte då ägare kring Wedbushs tidigare riktkurs på 1.100 dollar.