Resa Flygbolaget SAS tvingades ställa in 52 flygningarna i torsdags, mest av alla flygbolag i Europa under nämnda dag. Totalt fick 86 flygningar ställas in under två dagar. Det skriver branschsajten Check-in, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

SAS tvingades ställa in en mängd flygningar under sommaren, främst på grund av personalbrist i bolagets irländska dotterbolaget. Denna gång är problemen relaterade till den skandinaviska delen.

– Orsaken till de inställda flygningarna är en kombination av flera faktorer, såsom personalbrist, teknik och väder. Det är naturligtvis mycket olyckligt att vi har tvingats ställa in ett antal flygningar, men de flesta av våra passagerare har blivit ombokade, säger Freja Annamatz, presschef på SAS i Sverige till Check-in.

Även i helgen ställdes flera SAS-flyg in om än i mindre omfattning än tidigare i veckan. Men om du som resenär drabbats så har du relativt långtgående rättigheter. Om SAS bokat om dig och detta inneburit en längre väntetid måste flygbolaget stå för mat och dryck samt i förekommande fall övernattning.

Men du kan också ha rätt till schablonersättning på mellan 125 och 600 euro. Om du blivit ombokad till en annan flygning är det dock möjligt att du inte får någon ersättning. Det som avgör är när du blev informerad om det inställda flyget, hur mycket den nya restiden skiljer sig från den ursprungliga och hur lång flygningen är (se faktaruta här nedanför).

För att begära ersättning går du in på SAS sajt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns situationer då flygbolagen slipper betala ut ersättning. SAS är inte skyldigt att betala ut kompensation om det kan bevisa att det berott på ”extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits”.

Den senaste tidens problem har alltså flera orsaker enligt SAS. Men en sådan sak som personalbrist kan knappast kallas för en extraordinär omständighet.

Tekniska fel är däremot något som flygbolagen gärna klassificerar som extraordinära omständigheter. Men i många fall har Allmänna reklamationsnämnden och juridiska instanser gett resenärer rätt när flygbolagen skyllt på tekniska fel.

Väder är däremot en faktor som ofta gör att flygbolagen slipper betala schablonersättning.

– Som resenär är det inte alltid lätt att veta exakt varför flygningen ställdes in och argumentera för sin rätt. Men det skadar inte att göra ett försök. Skulle flygbolaget vägra ge dig ersättning kan du försöka gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden men flygbolagen måste inte följa deras beslut. Ett annat sätt är att anlita något av de bolag som mot provision hjälper resenärer att driva ärendet vidare till juridiska instanser. Du betalar inget om du inte får rätt men företagen tar en procentsats av ersättningen om den betalas ut, säger Privata Affärers Magnus Gustavsson som länge följt konsumentfrågor för flygresenärer.

Ersättningsreglerna vid inställt flyg:

Resa Ersättning (EUR) Halvering*
-1500km 250 2
över 1500km inom EU 400 3
1500-3500km utom EU 400 3
3500km eller mer utom EU 600 4

*Ersättningen halveras om du ombokas och du anländer din destination max angivet antal timmar försenad.

Ersättningen uteblir helt om SAS informerat dig minst 14 dagar innan avresa. Du får heller ingen ersättning om du meddelas mellan 14 dagar till 7 dagar före planerad avgång och erbjuds ombokning så att du kan resa högst 2 timmar före den ursprungliga avgångstiden och kommer fram senast 4 timmar efter planerad ankomsttid.

Om du får besked om den inställda flygningen mindre än 7 dagar före planerad avgångstid och erbjuds ombokning så att du kan resa högst 1 timme före den ursprungliga avgångstiden och kommer fram senast 2 timmar efter planerad ankomsttid får du heller ingen ersättning.

På Konsument Europas sajt kan du använda Flygkalkylatorn för att få besked om vilka ersättningar du kan tänkas vara berättigad till.

Foto: istockphoto
Rapportsäsongen
Analytikerna inför rapporterna: Svagare konjunktur men ingen katastrof"Svenska bolag får draghjälp av svag krona"
IPO
IPO: Transcendent Group tecknades till 175 procent
Börsen
Nära nollstrecket i eftermiddagshandeln
Analyser
En ny och flera upprepade köprekar bland analyserna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Kepler: För optimistiska vinstestimat för JM"Ny bokföringsmetod får negativ effekt på nyckeltalen"
Insiders
Störste ägaren ökar stort i Dustin
Rapporter
Här är analytikernas fokus inför torsdagens rapporter
Sektor
Räkna med svaga rapporter från bankerna
Foto: Leo Sellén/TT
Aktie
Actic gör nedskrivning på 280 miljoner
Spara
Här får du högst sparränta
Asien
Blandat på Asiens börser
Fonder
Sparekonomen varnar för bottenfiske i Turkietfonder
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Foto: istockphoto
Analyser
Fem färska köprekar
Analys
Pareto ser 200-procentig uppsida i Pledpharma
Aktie
XXL vinstvarnar och ska ta in pengar
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Då avnoteras Kappahl
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Köpläge i Net Ent
Aktie
Kanadensisk hockeylegendar går in i svenskt gamingbolagAktien tokrusar efter beskedet
15/10
Trading Direkt: Oasmias emission och många TA-analyser
Foto: Hanna Franzén/TT
Riksbanken
Ingves: Negativ ränta har tjänat oss väl
Analys
Deutsche Bank: Därför förtjänar Boliden högre riktkurs
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag: Låt sagan om schackspelet visa vägen för din aktieportfölj
Fonder
Här är proffsens favoritfonder inom 43 kategorier
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Aktietips
DI: Stor tillväxtpotential i Better CollectiveTidningen rekommenderar köp