Resa Flygbolaget SAS tvingades ställa in 52 flygningarna i torsdags, mest av alla flygbolag i Europa under nämnda dag. Totalt fick 86 flygningar ställas in under två dagar. Det skriver branschsajten Check-in, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

SAS tvingades ställa in en mängd flygningar under sommaren, främst på grund av personalbrist i bolagets irländska dotterbolaget. Denna gång är problemen relaterade till den skandinaviska delen.

– Orsaken till de inställda flygningarna är en kombination av flera faktorer, såsom personalbrist, teknik och väder. Det är naturligtvis mycket olyckligt att vi har tvingats ställa in ett antal flygningar, men de flesta av våra passagerare har blivit ombokade, säger Freja Annamatz, presschef på SAS i Sverige till Check-in.

Även i helgen ställdes flera SAS-flyg in om än i mindre omfattning än tidigare i veckan. Men om du som resenär drabbats så har du relativt långtgående rättigheter. Om SAS bokat om dig och detta inneburit en längre väntetid måste flygbolaget stå för mat och dryck samt i förekommande fall övernattning.

Men du kan också ha rätt till schablonersättning på mellan 125 och 600 euro. Om du blivit ombokad till en annan flygning är det dock möjligt att du inte får någon ersättning. Det som avgör är när du blev informerad om det inställda flyget, hur mycket den nya restiden skiljer sig från den ursprungliga och hur lång flygningen är (se faktaruta här nedanför).

För att begära ersättning går du in på SAS sajt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns situationer då flygbolagen slipper betala ut ersättning. SAS är inte skyldigt att betala ut kompensation om det kan bevisa att det berott på ”extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits”.

Den senaste tidens problem har alltså flera orsaker enligt SAS. Men en sådan sak som personalbrist kan knappast kallas för en extraordinär omständighet.

Tekniska fel är däremot något som flygbolagen gärna klassificerar som extraordinära omständigheter. Men i många fall har Allmänna reklamationsnämnden och juridiska instanser gett resenärer rätt när flygbolagen skyllt på tekniska fel.

Väder är däremot en faktor som ofta gör att flygbolagen slipper betala schablonersättning.

– Som resenär är det inte alltid lätt att veta exakt varför flygningen ställdes in och argumentera för sin rätt. Men det skadar inte att göra ett försök. Skulle flygbolaget vägra ge dig ersättning kan du försöka gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden men flygbolagen måste inte följa deras beslut. Ett annat sätt är att anlita något av de bolag som mot provision hjälper resenärer att driva ärendet vidare till juridiska instanser. Du betalar inget om du inte får rätt men företagen tar en procentsats av ersättningen om den betalas ut, säger Privata Affärers Magnus Gustavsson som länge följt konsumentfrågor för flygresenärer.

Ersättningsreglerna vid inställt flyg:

Resa Ersättning (EUR) Halvering*
-1500km 250 2
över 1500km inom EU 400 3
1500-3500km utom EU 400 3
3500km eller mer utom EU 600 4

*Ersättningen halveras om du ombokas och du anländer din destination max angivet antal timmar försenad.

Ersättningen uteblir helt om SAS informerat dig minst 14 dagar innan avresa. Du får heller ingen ersättning om du meddelas mellan 14 dagar till 7 dagar före planerad avgång och erbjuds ombokning så att du kan resa högst 2 timmar före den ursprungliga avgångstiden och kommer fram senast 4 timmar efter planerad ankomsttid.

Om du får besked om den inställda flygningen mindre än 7 dagar före planerad avgångstid och erbjuds ombokning så att du kan resa högst 1 timme före den ursprungliga avgångstiden och kommer fram senast 2 timmar efter planerad ankomsttid får du heller ingen ersättning.

På Konsument Europas sajt kan du använda Flygkalkylatorn för att få besked om vilka ersättningar du kan tänkas vara berättigad till.

Placera
Nordeas chefsstrateg: Medvind för riskfyllda tillgångar"Aktier presterar bättre än obligationer"
Aktier
Lista: Månadens bästa och sämsta aktier
Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktier
Här är novembers populäraste aktierVaccinnyheter fick börserna att slå i taket
Börsen
Minusavslutning på måndagsbörsen
USA
Biden bekräftar att Yellen blir finansminister
Pandemin
Goldman: 70 procent i utvecklade länder vaccinerade nästa höst
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser fortsatte uppåt i november
Foto: Shutterstock
Skatter
Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknikÄven kostnader för materiel omfattas
Aktier
Entras största ägare nobbar båda buden
Pandemin
Handelsbanken spår svensk dubbeldippBNP sjunker i vinter
Foto: Thomas Johansson/TT
Analys
DNB: Stark resultattrend för VolvoSpår 22-procentig ökning av orderingången"
Foto: istockphoto
Analys
Kepler: Lundin Mining drar nytta av stark kopparmarknad
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktie
Rusning i Moment Group efter hävt handelsstoppNöjesjätten har hittat finansieringslösning
Köptips
Börsveckan: Fyra intressanta IT-konsulter
Aktie
Di: En aktie att köpa
Aktietips
AFV: Diös en billig värdeaktieTidningen rekommenderar köp
Budstriden
Castellum ser synergier på 300 miljoner vid samgående med Entra
Aktie
Arnhult ökar i Odd Molly
Asien
Kinabörserna mot strömmen i Asien
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar