Elpriset På onsdagen ligger dygnsmedelpriset på el i elområde SE3 på den högsta nivån någonsin. Även i södra Sverige (SE4) rusar priserna även om det inte blir lika högt i dag som tidigare rekord. Samtidigt märker elbolag en kraftig ökning av kunder som vill se över sina elavtal vilket är något som kan löna sig då prisskillnaderna mellan olika bolag är stora. 

Dygnsmedelpriset i elområde SE3 (mellersta Sverige inkl. Stockholm och Göteborg) ligger på onsdagen på 1,59 kr per kWh. Därmed slås det tidigare rekordet från mitten av september då priset toppade på 1,40 kr per kWh.

Men under enskilda timmar under onsdagsdygnet hamnar priset ännu högre. Dyrast blir det mellan klockan 19 och 20 på onsdagskvällen då timpriset ligger på 2,83 kr per kWh, något som framförallt kan bli kännbart för elkunder med timdebitering.

Ännu dyrare är det i södra Sverige (elområde SE4) där onsdagens dygnsmedelpris landar på 1,63 kr per kWh. Det är dock en bit kvar till rekordet den 7 oktober då priset i södra Sverige låg på hela 2,24 kr per kWh.

Kontrasten är stor mot norra Sverige där onsdagens medelpris i område SE2 och SE3 ligger på 42 öre per kWh.

Som vanligt kan de stora prisskillnaderna förklaras med flaskhalsar i elöverföringen mellan norra och södra Sverige. Dessutom påverkas elområde SE4 av utvecklingen på kontinenten.

Samtidigt gör de rekordhöga elpriserna att allt fler kunder väljer att se över sina elavtal inför vintern. Till exempel har elhandelsbolaget Bixia sett en 40-procentig ökning av samtalen till kundtjänst den senaste tiden.

− Nu är det många kunder som oroar sig för vinterns elpris då efterfrågan på el stiger vilket kan leda till ännu högre priser, säger Kyra Nilsson, försäljningschef på Bixia i ett pressmeddelande.

Och det går att spara pengar bara genom att se över sitt elavtal. Enligt jämförelsesajten Compricer skiljer det just nu drygt 21 öre per kWh mellan de billigaste och dyraste rörliga avtalen i elområde SE4. Med en årsförbrukning på 10 000 kWh innebär det en prisskillnad på 178 kr i månaden.

I elområde SE3 skiljer det 450 kr i månaden mellan det billigaste och det dyraste avtalet vid en årsförbrukning på 10 000 kWh.

I norr är skillnaderna ännu större. Det skiljer nämligen hela 824 kr i månaden mellan det billigaste och dyraste elavtalet med rörligt elpris i elområde SE1 och SE2.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.