Nyintroduktioner med varningssignaler

Publicerad 2013-12-04 11:34

Analys Candyking och Sanitec ligger just nu i startgroparna för att börsnoteras. Men även om bolagen har intressanta värderingar och möjligheter kan det framöver uppstå bättre lägen att gå in i bolagen, menar Privata Affärers Marcus Hernhag.

Candyking och Sanitec heter bolagen som denna vecka erbjuder aktier till allmänheten inför börsintroduktioner.

Båda bolagen verkar ha hyfsat intressant värdering och affärsmöjligheter framöver. För övrigt är december onekligen rätt månad för ett godisbolag som Candyking (i Sverige mest kända som Karamellkungen).

De båda bolagens finanser ser per den 30 september däremot svaga ut och nyintroduktionerna för dessutom med sig en del nackdelar och varningssignaler. Till exempel sätts teckningskurserna i breda prisintervall:

  • Tillverkaren av badrumsporslin Sanitec kan du teckna i kursintervallet 54-66 kr. Det innebär att du får hoppas på 54 kr, men kan lika gärna få köpa till en 22 procent dyrare kurs.Priset ska enligt planerna avslöjas först när aktien börjar handlas den 10 december, vilket är fyra dagar efter den 6 december då teckningstiden för allmänheten går ut.
  • Plockgodisleverantören Candykings prisintervall är 27-32 kr, så här är skillnaden mellan högsta och lägsta teckningskursen 18,5 procent. Teckningstiden går ut den 10 december och noteringen beräknas ske den 12 december, vilket är samma dag som du får reda på teckningskursen.

Att sen småsparare som vanligt inte kommer att kunna sälja sina nytecknade aktier under första handelsdagen för respektive bolag, utan sannolikt först ett par dagar senare gör inte saken bättre.

Sanitec ägs av EQT medan Candyking ägs av både EQT och Accent. Dessa storägare tillika insiders väljer att nu sälja stora mängder aktier till de placerare som tecknar.

Riskkapitalbolag brukar vara rätt bra på att tjäna pengar och säljer inte ut aktier till dåliga priser. Att det nu kommer ett par börsintroduktioner efter de senaste årens börsuppgångar samtidigt som storägarna passar på att sälja bådar inte gott. Särskilt inte när Candykings båda huvudägare dessutom deklarerat att de inte är långsiktiga. På sikt lär det därför bli mer aktier till salu.

Det behöver inte betyda att bolagen kommer att gå dåligt eller ens att aktierna går ned direkt när de börjar handlas. Inte minst om man ser på Candyking där intresset att teckna aktier tycks vara mycket stort.

Men precis som Byggmax storägare sålde ut vid introduktionen 2010 och aktien föll brant när börsrekylen kom 2011 kan det uppstå bättre lägen framöver även i Sanitec och Candyking.