Aktie Det amerikanska sociala mediebolaget Meta Platforms avser att senare i veckan säga upp ytterligare flera tusen anställda, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Nedskärningarna kommer fyra månader efter att en första varselvåg träffade Meta.

I november försvann 13 procent eller totalt 11.000 av de anställda från Meta, som äger Facebook, Instagram och Whatsapp, vilket motiverades vara effektivitetsförbättrande åtgärder.

De nya varslen motiveras i sin tur av finansiella målsättningar som är separata från effektiviseringen och arbetet med att skapa en plattare organisation, enligt Bloombergs källor. Meta har haft lägre aktivitet i huvudaffären som är annonsverksamhet och därför skiftat fokus till virtuell verklighet (VR) och satsningen på metaverse. I den metaverse-värld som Facebook ämnar utveckla kommer människor vara som en digital upplaga av sig själva och kommunicera i virtuella rum som nyttjas till allt från arbete till upplevelser såsom konserter och spel.

Nu har chefer i organisationen fått i uppgift att göra listor över anställda som kan sägas upp, enligt källorna, som hävdar att utfallet kan offentliggöras redan inom de kommande dagarna innan vd Mark Zuckerberg går på föräldraledighet.