Aktiemarknaden i Bangladesh har potential, enligt förvaltaren Sam Vecht

Nya tillväxtmarknader trotsar valutastormen

Publicerad 2014-02-06 10:05

Oron som sänkt många tillväxtmarknader har gått obemärkt förbi i länder som Vietnam, Pakistan och Saudiarabien.

Sparare som ligger tungt i tillväxtmarknader har haft en trist start på året. En besk blandning av nedtrappade stimulanser i USA (så kallad tapering), turbulens på valutamarknaden och politisk osäkerhet ligger bakom att indexet MSCI Emerging Markets har backat med hela 8,5 procent sedan årsskiftet.

Men även om internationella investerare skyr risk står många av de nya tillväxtmarknaderna orubbade. Frontier Markets, eller gränsmarknader på svenska, är benämningen på ännu omogna marknader med låg ekonomisk utvecklingsgrad. 

Där har avkastningen varit positiv så här långt i år till skillnad från många utvecklade marknader. Frontier Markets-fonderna som är tillgängliga för svenska småsparare har i snitt ökat med 2,4 procent, enligt Morningstar.

Någon oro går inte att märka på börsen i Vietnam, som är upp 10 procent i år, och inte heller i Pakistan, som är upp 6 procent, eller i Saudiarabien, upp 3 procent. 

Lokala investerare styr 

Sam Vecht, som är chef för tillväxtmarknader och förvaltare på Blackrock, förklarar motståndskraften med att investerarna på de nya tillväxtmarknaderna är av en helt annan typ. 

– Det är nästan uteslutande lokalbefolkningen som investerar. De oroar sig mer över sin egen lilla värld, och mindre över exempelvis tapering eller Kinas inbromsning, säger han. 

Den skillnaden lär suddas ut i takt med att internationella investerare hittar dit, men ännu är marknaderna till stor del outforskade. Enligt Sam Vecht motsvarar de utländska investeringarna på Frontier Markets bara 1/50-del av de på tillväxtmarknaderna.

Även om värderingarna inte är lika pressade som i traditionella tillväxtmarknader finns det fortsatt potential, menar Blackrocks förvaltare. Han lyfter särskilt fram Bangladesh, Saudiarabien, Irak, Vietnam och Sri Lanka som intressanta investeringar.

 

Så går det för fonderna  
  utv i år utv 1 år
Schroder ISF Frontier Markets Eq A 6,1% 37,4%
Tundra Frontier Opportunities 5,3%
HSBC GIF Frontier Markets A USD Acc 3,0% 21,5%
FIM Frontier B 2.4%
BI SICAV New Emerging Markets Eq R 1,4% 24,3%
Templeton Frontier Markets A Acc -0,7% 9,9%
Charlemagne Magna New Frontiers R -1,2% 23,6%
Källa: Morningstar