Aktie På fredagen blev det känt att den brittiska kapitalförvaltarjätten Legal & General har gått in som näst största ägare i Fingerprint Cards. Investeringen i det svenska biometriföretaget gjordes via Legal & Generals börshandlade fond (ETF) L&G Cyber Security UCITS ETF.

Fonden, som har funnits i drygt tre år, investerar i företag inom datasäkerhet och följer det globala indexet ISE Cyber Security Index. Det innebär med andra ord att fonden, åtminstone i teorin, kan gå ur aktien lika snabbt som den gick in.

”Det är korrekt. Om aktien inte längre ingår i indexet så kommer fonden inte heller att äga aktier i bolaget längre ”, säger Howie Li som är chef över Legal & Generals ETF-verksamhet till Nyhetsbyrån Direkt.

Indexet som hanteras av Nasdaq, ska reflektera nuvarande status i cybersäkerhetsindustrin. Vilka bolag som ingår utvärderas kvartalsvis av en kommitté baserat på både kvantitativa och kvalitativa aspekter. Bland annat ska bolagen ha ett börsvärde över 100 miljoner dollar och en daglig omsättning i aktien som överstiger 1 miljon dollar.

Börsvärde och daglig omsättningen i aktien påverkar även vilken vikt aktien får i indexet. Aktier tas in eller ut ur indexet den tredje fredagen i mars, juni, september och december, då även viktningen uppdateras, enligt en indexbeskrivning.

Det var relativt nyligen som Fingerprint kom in i indexet och det var det som fick fonden ta en större position i bolaget under förra veckan. Enligt Howie Li uppgår fondens tillgångar till ungefär 6,3 miljarder kronor och positionen i Fingerprint motsvarar den underliggande indexvikten.

”Fonden försöker inte hitta enskilda vinnare, utan vi vill ha en bred exponering mot företag inom datasäkerhetssegmentet och fonden investerar i enlighet med det underliggande indexet”, säger Howie Li.

Storleken på ägandet i Fingerprint är alltså en funktion av fondens storlek och indexvikten, och säger inget om Legal & Generels ambition med Fingerprint, även om alla Legal & General innehav, oavsett om de ingår i en ETF-fond eller ej, är föremål för ett självständigt team som ansvarar för bolagsstyrning och deltar och röstar på stämmor.

”Vi vill främja en starkare och bättre bolagsstyrning och bolagsstyrnings teamet röstar i frågor som rör kompensation, styrelse och hållbarhetsfrågor och så vidare, men samtidigt vill vi hålla investeringsbeslut och bolagsstyrning åtskilda”, säger Howie Li.

På Stockholmsbörsen äger Legal & General, som är en av världens största kapitalförvaltare, aktier till ett värde av cirka 34 miljarder kronor. Det placerar den brittiska jätten på plats 49 över de största ägarna på Stockholmsbörsen, strax före Andra AP-fonden.

I beloppet ingår dock inte de innehav som Legal & General har via portföljen av börshandlade fonder som uppgår till ett värde av 570 miljoner kronor, och som förutom datasäkerhetsfonden omfattar, bland annat, en fond med inriktning på robotteknik och en fond för e-handel.

Syftet med Legal & Generals ETF-fonder är just att fånga upp långsiktiga strukturella förändringar i samhället och erbjuda investerare en exponering mot dessa.

”Data är den nya valutan och att skydda data är av största vikt i dag”, säger Howie Li till Nyhetsbyrån Direkt.

Källor:

Indexöversikt, ISE Cyber Security Index, https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Overview/HXR

ISE Cyber Security Index Methodology, https://indexes.nasdaqomx.com/docs/Methodology_HXR.pdf

Produktbeskrivning, L&G Cyber Security UCITS ETF, http://www.lgimetf.com/institutional/lu/en-gb/products/product/l-g-cyber-security-ucits-etf-ispy-euronext

 

Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Börsen
Nordea uppåt på stillastående börs
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips
Aktietips
DI om Essity: Köp och sov gott
Insiders
Insiders fortsätter att köpa aktier
Aktie
Hon blir ny vd för Handelsbanken
Spelbolag
Norge stoppar betalningar till bettingkunderBetsson, Kindred och Gaming Innovation kan påverkas
Asien
Handelsoptimism lyfter Asiens börser rejält
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vinstvarning
Vinstvarning från Oscar Properties
Aktiechatt
Hernhag: Börsens tre bästa investmentbolag
Pension
"Soffliggarfonden" drar ner risken
Fond
Sparekonomen om haussade teknikfonden"Byggt en bra story kring Core Ny Teknik"
Bostad
Fastighetsmäklaren: Prisförväntningarna ovanligt negativa
Analys
Pareto: För låga förväntningar på Evolution GamingHöjer riktkurs och rekommenderar köp
Rapportsäsongen
Experterna om rapporterna: Klart godkänt jämfört förväntningarna”Cykliska bolag vinnare”
Foto: istockphoto
Fonder
Ny fart på techfonderna
Försäkring
Se till att ha rätt försäkringsskydd på sportlovsresan
Foto: istockphoto
Bostad
SBAB: Så mycket sjunker bopriserna de närmaste årenMen osäkerheten är stor
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
DNB: Så stor kan Tele2:s extrautdelning bli