Aktie På fredagen blev det känt att den brittiska kapitalförvaltarjätten Legal & General har gått in som näst största ägare i Fingerprint Cards. Investeringen i det svenska biometriföretaget gjordes via Legal & Generals börshandlade fond (ETF) L&G Cyber Security UCITS ETF.

Fonden, som har funnits i drygt tre år, investerar i företag inom datasäkerhet och följer det globala indexet ISE Cyber Security Index. Det innebär med andra ord att fonden, åtminstone i teorin, kan gå ur aktien lika snabbt som den gick in.

”Det är korrekt. Om aktien inte längre ingår i indexet så kommer fonden inte heller att äga aktier i bolaget längre ”, säger Howie Li som är chef över Legal & Generals ETF-verksamhet till Nyhetsbyrån Direkt.

Indexet som hanteras av Nasdaq, ska reflektera nuvarande status i cybersäkerhetsindustrin. Vilka bolag som ingår utvärderas kvartalsvis av en kommitté baserat på både kvantitativa och kvalitativa aspekter. Bland annat ska bolagen ha ett börsvärde över 100 miljoner dollar och en daglig omsättning i aktien som överstiger 1 miljon dollar.

Börsvärde och daglig omsättningen i aktien påverkar även vilken vikt aktien får i indexet. Aktier tas in eller ut ur indexet den tredje fredagen i mars, juni, september och december, då även viktningen uppdateras, enligt en indexbeskrivning.

Det var relativt nyligen som Fingerprint kom in i indexet och det var det som fick fonden ta en större position i bolaget under förra veckan. Enligt Howie Li uppgår fondens tillgångar till ungefär 6,3 miljarder kronor och positionen i Fingerprint motsvarar den underliggande indexvikten.

”Fonden försöker inte hitta enskilda vinnare, utan vi vill ha en bred exponering mot företag inom datasäkerhetssegmentet och fonden investerar i enlighet med det underliggande indexet”, säger Howie Li.

Storleken på ägandet i Fingerprint är alltså en funktion av fondens storlek och indexvikten, och säger inget om Legal & Generels ambition med Fingerprint, även om alla Legal & General innehav, oavsett om de ingår i en ETF-fond eller ej, är föremål för ett självständigt team som ansvarar för bolagsstyrning och deltar och röstar på stämmor.

”Vi vill främja en starkare och bättre bolagsstyrning och bolagsstyrnings teamet röstar i frågor som rör kompensation, styrelse och hållbarhetsfrågor och så vidare, men samtidigt vill vi hålla investeringsbeslut och bolagsstyrning åtskilda”, säger Howie Li.

På Stockholmsbörsen äger Legal & General, som är en av världens största kapitalförvaltare, aktier till ett värde av cirka 34 miljarder kronor. Det placerar den brittiska jätten på plats 49 över de största ägarna på Stockholmsbörsen, strax före Andra AP-fonden.

I beloppet ingår dock inte de innehav som Legal & General har via portföljen av börshandlade fonder som uppgår till ett värde av 570 miljoner kronor, och som förutom datasäkerhetsfonden omfattar, bland annat, en fond med inriktning på robotteknik och en fond för e-handel.

Syftet med Legal & Generals ETF-fonder är just att fånga upp långsiktiga strukturella förändringar i samhället och erbjuda investerare en exponering mot dessa.

”Data är den nya valutan och att skydda data är av största vikt i dag”, säger Howie Li till Nyhetsbyrån Direkt.

Källor:

Indexöversikt, ISE Cyber Security Index, https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Overview/HXR

ISE Cyber Security Index Methodology, https://indexes.nasdaqomx.com/docs/Methodology_HXR.pdf

Produktbeskrivning, L&G Cyber Security UCITS ETF, http://www.lgimetf.com/institutional/lu/en-gb/products/product/l-g-cyber-security-ucits-etf-ispy-euronext

 

Foto: Pixabay
Fonder
Ny fond fokuserar på försvars- och säkerhetsindustrin"Ingenting är mer hållbart och etiskt än att försvara sig"
Räntan
Analytiker om reporäntan: Färdighöjt för denna gångRiksbankens besked var oväntat mjukt
Börsen
Börsen vände uppåt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Starkt resultat av Atlas Copco – aktien rusar på börsen
Foto: istockphoto
Valuta
Kraftig kronförsvagning efter Riksbankens mjuka besked
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Riksbanken skjuter fram nästa räntehöjningSpår långsammare höjningstakt
Aktieråd
Tre aktier med olika rådAFV har tittat närmare på STG, Avanza och SAS
Event
Karlstad 7 maj: Haskels bästa aktietipsGå gratis på Stora Placeringskvällen
Rapport
Swedbanks resultat klart över förväntan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF över förväntan
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Starkt resultat av ståltillverkaren
Rapport
Stora Enso slog förväntningarna
Analyser
Flera riktkurshöjningar efter stark rapport
Rapport
Intäkterna minskar för Net EntInleder återköp av egna aktier
Rapport
Högre förlust än väntat för Norwegian
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning ökade
Rapport
Förlust för Nokia
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Essity något bättre än väntat
Rapport
Assa Abloy nådde inte upp till förväntningarna
Rapport
Klart bättre för AxfoodStarkt lyft av e-handeln
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Haldex: Högre resultat men försämrat marknadsläge
Rapport
Bygghemma: Kraftig organisk tillväxt
Placera
Kapitalförvaltaren: Här ska du placera när tillväxten tar fart
Foto: Janerik Henriksson/TT
Swedbankhärvan
DI: EBM har gjort ny husrannsakan hos Swedbank
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna