Nya byggare skär guld med täljkniv

Publicerad 2015-11-18 12:24

Kommentar Bygga bostadsrätter i Stockholm är guld värt för bolagen med de priser som gäller. Besqab kan fira sin kvartalsrapport på onsdagen med ett nytt all-time-high. Men det finns även andra bolag som tjänar storkovan på bostadsbyggande.

Förra årets introduktion av byggbolaget Besqab blev lyckad till en början, men därefter följde några skakiga månader. Men det tog inte lång tid innan bolaget var klart över teckningskursen på 73 kr och sedan har kursutvecklingen varit rena solskenshistorien.

För Besqab är inriktad på byggandet av framför allt bostadsrätter i Stockholm och Uppsala och det är knappast någon nyhet att prisutvecklingen på dessa marknader varit dramatisk fram tills nu. Det innebär ju också möjligheter för byggherrarna att ta ut bra priser på sina nybyggen som till slut också hamnar i aktieägarnas plånböcker.

För Besqabs del handlar det om nästan dubblade intäkter årets första nio månader till 1087 miljoner och rörelseresultatet steg med 179 procent till 185 miljoner. Framförallt är det ett mer än dubbalt antal sålda lägenheter som ligger bakom lyftet och även framåt ser det bra ut med 717 produktionsstarter under året jämfört med 319 under 2014.

Det innebär att vd Anette Frumerie som Placeringsguiden intervjuade i början av året har infriat sitt löfte om att dubbla byggtakten redan i år. Och via inköp av fler byggrätter säkras möjligheten att fortsätta att öka kommande åren.

Vinsten per aktie lär hamna på 13-14 kr för 2015, vilket ger ett p/e-tal på just 13-14. Nu är värderingen av byggbolag speciell eftersom avräkningen av sålda bostäder kan svänga kraftigt mellan kvartalen, vilket är en risk i sig.

Men Besqab har nu ett antal kvartal i rad visat på allt bättre siffror och därför är det inte underligt att kursen idag stiger med 6 procent på förmiddagen och slår nytt all-time-high med 188 kr vid 12-tiden.

Även byggbolaget Magnolia Bostad har fått ett uppsving i höst efter en tuff start när kursen gick under introduktionskursen. Nu noteras aktien strax under 60 kr, vilket är drygt 50 procent över teckningskursen. Rapporterna har nämligen varit riktigt bra även därifrån där bolaget från en marginell verksamhet i fjol gått till stora försäljningar av framför allt bostadsrättsprojekt och totalt har bidragit med ett resultat de tre första kvartalen på 228 miljoner (-16)

Vd Fredrik Lidjan förutspår att även fjärde kvartalet kommer bidra med starka försäljningssiffror varför vinsten per aktie kan hamna runt 8 kr för 2015. Det ger ett mycket lågt p/e-tal vid kurserna runt 60 kr, men är också rimligt eftersom Magnolia har en kort historia som bolag och resultaten som sagt kan svänga mycket för byggbolagen. Magnolia är dessutom en betydligt mer diversifierad byggare än Besqab med verksamhet över hela landet och även byggare av hyresrätter.

Aktiemarknaden har uppenbarligen uppmärksammat den högre lönsamheten för byggande – och dessutom börjat diskontera det faktum att ökat byggande är ett av politikens främsta mål hos alla partier. Arbete pågår att förenkla regler och korta beslutsprocesser – vilket i och för sig tar tid. Men det går inte att komma ifrån att byggbolag generellt har en mycket bra marknad framför sig – och av resultaten att döma verkar det heller inte vara något fel på prisbilden.