Aktie (Uppdaterad) Investmentbolaget Impilo har köpt 12,5 procent av aktierna i Humana från omsorgsbolaget största ägare Argan Capital. Impilo  ser goda möjligheter till tillväxt i omsorgsbolaget framöver.

I och med affären blir Impilo näst största ägare i Humana efter just Argan Capital var andel samtidigt minskar från drygt 39 procent till knappt 27 procent.

Impilo beskrivs som ett Nordenbaserat investmentbolag med fokus på den nordiska hälso- och sjukvårdssektorn. Enligt bolagets hemsida siktar det in sig på objekt med bolagsvärde 200 miljoner till 1 miljard kronor ”med möjlighet till större investeringar med investeringspartners”.

”Omsorgssektorn är central för att skapa ett fungerande hälso- och sjukvårdssystem i Norden. Tack vare vårt helhjärtade fokus på hälso- och sjukvårdssektorn och vår erfarenhet från att utveckla verksamheter som växer, kan vi tillföra kompetens och erfarenhet som långsiktigt kan stötta Humana att leverera sina tjänster med ännu högre kvalitet och effektivitet”, säger Fredrik Strömholm, partner på och en av grundarna av Impilo.

En annan grundare av Impilo är Sören Mellstig som bland annat varit vd på Gambro och i dag är styrelseordförande i blodanalysbolaget Cellavision.

Argan Capital blev största aktieägare i Humana år 2008.

Ser goda tillväxtmöjligheter

Humanas nye storägare, investeringsbolaget Impilo, ser goda möjligheter till tillväxt i omsorgsbolaget framöver.

”Humana är en ledande aktör på vård- och omsorgsmarknaden med en god position som man kan fortsätta att utveckla. Bolaget har möjlighet att växa genom att öppna nya boenden men också genom att förvärva och stärka sin position inom nya områden i hela Norden”, säger Fredrik Strömholm, partner på Impilo, till Nyhetsbyrån Direkt med anledning av köpet av cirka 12,5 procent av aktierna i Humana från bolagets största ägare Argan Capital.

Enligt Fredrik Strömholm betalade Impilo 62 kronor per aktie, vilket var strax under fredagens stängningskurs i Humana på 62:30 kronor. Vid 12.20-tiden på måndagen handlades Humana till 65 kronor efter en uppgång med 4 procent under dagen.

Som ny storägare har Impilo inte för avsikt att verka för större omedelbara förändringar i Humanas strategi eller ledningssammansättning.

”Vi stöttar det som bolaget har gått ut med, där det har sagt att det hoppas kunna öka förvärvstakten. Det är rimligt att tro att Humana kommer att kunna göra det”, säger Fredrik Strömholm.

På lönsamhetsfronten tycker han att Humana utvecklas ”väl” och tror att de tillväxtutsikter som finns i kombination med en fast kostnadsmassa rimligen bör kunna leda till ökade marginaler på sikt.

Impilo hoppas också kunna bidra till Humanas förvärvsarbete med sin erfarenhet och kompetens vad gäller att göra investeringar.

”Vi tror att vi kan vara ett bra bollplank för ledningen när det gäller förvärv”, säger han.

Vill ni ta plats i Humanas styrelse?

”Vår ambition är att kunna vara delaktiga i styrelsearbetet och det kanske kan vara en naturlig utveckling. Nu avvaktar vi valberedningens arbete och vi kommer att stå till förfogande.”

Impilos investeringsstrategi är att ha tydliga mål för sina portföljbolag på 3-5 års sikt, men det kan också bli längre tid än så beroende på hur bolagen utvecklas.

”Vi har inte någon specifik deadline, men på 3-5 års sikt vill vi se en betydande avkastning, och vi kan ha våra innehav betydligt längre än så om vi tror på en fortsatt god utveckling. Vi vill kunna förränta en investering klart mer än börsen i snitt”, säger Fredrik Strömholm.

Humana har som mål att på medellång sikt nå en årlig intäktstillväxt på 8-10 procent och ha en rörelsemarginal på cirka 6 procent.

”Det är bra mål, växer man i den takten med en kombination av förvärv och organisk tillväxt så kommer vinstutvecklingen att vara god”, säger Fredrik Strömholm.

Impilo investerar i nordiska bolag inom hälsovårdssektorn. Bolaget siktar främst in sig på objekt med bolagsvärde 200 miljoner till 1,5 miljarder kronor.

Fredrik Strömholm, som tidigare varit partner på och medgrundare av Altor Equity Partners samt arbetat på Goldman Sachs och Nordic Capital, är en av grundarna av Impilo. En annan grundare är Sören Mellstig som bland annat varit vd på Gambro och i dag är styrelseordförande i blodanalysbolaget Cellavision.

Utöver den nya investeringen Humana har Impilo fyra portföljbolag: diagnostikbolaget Cavidi, danska Ferrosan Medical Devices, som bland annat är verksamt inom sårvårdsprodukter och elektroniska miniatyrkomponenter, norska kosttillskottåterförsäljaren Nutraq och särläkemedelsbolaget Immedica.

Rapport
Kraftigt försämrat resultat för KappahlFörsäljningen backade rejält
Aktie
Budet på Oriflame har gått igenomTvångsinlöser resterande aktier
Fed
Fedcheferna dämpade förväntningarna på räntesänkningar
Aktie
Wesc har likviditetsbristPengarna räcker till augusti
Notering
EQT kan noteras i septemberVärdering på 7 miljarder euro
Rapport
Förlust för RNB
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street med teknik i botten
Fonder
Här är fonderna som gynnas av gigantiska läkemedelsaffären
Aktietips
Här är storbankens nya aktiefavoriterByter ut två bolag i fokusportföljen
Bolån
SBAB sänker boräntorna”Det extrema läget fortsätter”
Foto: Anders Wiklund/TT
Råvaror
Guldet på sexårshögstaMen rallyt testas redan i kväll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktier
Megaaffär i läkemedelssektornAbbvie köper Allergan i affär för 63 miljarder dollar
Analys
DNB: Det värsta är över för Leo VegasHöjer riktkursen och upprepar köp
25/6
Trading Direkt jämför börsens fastighetsbolag
Försäkring
Bättre information om kollektivavtalade försäkringar och pensionerArbetsmarknadens parter bildar gemensamt bolag
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarpanelen: Fördel för köparna minskar
Fed
Trump: Jag kan sparka Powell - men tänker inte göra det
Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn