Pension Drömmer du om att gå i tidig pension? Den förhoppningen delar du i så fall med många andra. Men det finns en baksida till tidig ledighet, pensionskuvertet varje månad blir betydligt tunnare. Det visar Skandia i en ny rapport som beskriver hur en ”tidig pension slår mot plånboken”.

Rapporten ”Pensionsåldersdilemmat” vänder sig i första hand till 60-talisterna, då de fortfarande har möjlighet att påverka sina framtida pensioner. De kan variera med upp till flera tusen kr i månaden beroende på vid vilken ålder du väljer att gå i pension, enligt rapporten.

Skandia föreslår att 60-talisterna bör förhålla sig till och planera för 67 år som pensionsålder, den så kallade riktåldern. Valet står mellan en tidigare pensionering med lägre pension, eller arbete något eller några extra år för en högre pension senare.

”Tveklöst positiv effekt”

– Den här rapporten visar hur viktigt det är att arbeta för att få en bra pension, samt kraften i att jobba längre. Att jobba till riktåldern har en tveklöst positiv effekt på pensionerna, men avgörande blir hur människors beteende, hälsa och vilja att jobba längre också förändras, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.   

Väljer du att ta ut pensionen vid fyllda 65 år minskar din pension med mellan 3 000 och 4 000 kr, enligt Skandia. Ett sådant val kommer alltså till en hög kostnad.

”De flesta vill gå tidigare”

Att, som 60-talist, gå i pension vid 65 år snarare än 67 leder till att pensionen minskar med knappt 4 000 kr per månad för privata tjänstemän, och med drygt 3 000 kr per månad för offentligt anställda, enligt rapporten.

Det går på tvärs emot vad de flesta vill, för Skandia hänvisar till undersökningar som visat att svenskarna, även 60-talisterna, vill gå i pension vid 65 års ålder, eller ännu tidigare.

Den som däremot orkar arbeta ända till 67 år, och dessutom har möjlighet att jobba deltid något år efter denna födelsedag får en kraftig utväxling i pensionskuvertet, vilket i praktiken innebär mellan 3 600 och 4 500 kr mer i pension i månaden.

Sen etablering på arbetsmarknaden

Sverige har bland de högsta examensåldrarna för högre utbildning vilket leder till en senare etablering för akademiker på arbetsmarknaden, vilket även det påverkarpensionerna negativt. 

De flesta svenskar vill inte arbeta när de blivit äldre, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Skandia. De vill i stället att politikerna ska fokusera på att fler unga ska komma ut på arbetsmarknaden betydligt snabbare än i dag. Det skulle göra det lättare att kunna spara till sin egen pension, enligt Mattias Munter.

Not: Riktålder innebär att pensionsåldern successivt höjs baserat på medellivslängdens utveckling för respektive årskull. Nya riktåldrar ska börja gälla 2026, men en del förändringar har redan införts sedan 2020.