Sedan bottenkänningen i höstas har börserna haft ordentligt med luft under vingarna. Amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 har klättrat 12 procent medan Stockholmsbörsen rusat drygt 23 procent.
Men de senaste dagarna har börserna darrat betänkligt. När den amerikanska marknaden öppnade på tisdagen efter en förlängd helgledighet föll S&P 500 omkring 2 procent. På onsdagen backade indexet 0,2 procent medan Stockholmsbörsen stängde på minus fjärde handelsdagen i följd.
– Vi har kommit till en punkt där en stark ekonomisk utveckling tolkas negativt av marknaden, säger Nordeas chefsstrateg Johan Larsson till Privata Affärer.
Han förklarar att många datapunkter på senare tid visat att USA:s ekonomi fortsätter att gå för högvarv. Rädslan på aktiemarknaden är att det ska göra den redan höga inflationen svårare att få ned och kräva fler räntehöjningar från centralbanken Federal Reserve.
– Tidigare hoppades marknaden på ett ”goldilocks-scenario” där ekonomin ångar på, inflationen faller tillbaka mot målnivån på 2 procent och vi får räntesänkningar mot slutet av året. Den bilden har förändrats, tämligen drastiskt, säger Johan Larsson, och tillägger:
– Nu tror man på en högre räntetopp, som dessutom är mer i linje med
prognoserna från både Fed och ECB.
Förväntansbilden har gjort avtryck på marknadsräntorna, exempelvis för USA:s tioåriga statsobligationer som brutit en nedåtgående trend och återigen närmat sig 4 procent.
Det går inte att utesluta att den nuvarande börsuppgången är ännu ett så kallat björnmarknadsrally, likt förra sommarens branta kurslyft som punkterades framåt hösten, enligt Johan Larsson.
Chefsstrategen och hans kollegor på Nordea lutar dock åt att nedgångarna de senaste dagarna bara är en naturlig tillbakagång efter börsens tjurrusning.
– Vi tror att kommer att svänga fram och tillbaka framöver, men att vi ska besöka lägstanivåerna under hösten känns inte lika aktuellt, säger Johan Larsson, och fortsätter:
– Det finns fundamentala skäl till att sentimentet faktiskt varit mer positivt. Bland annat Kinas återöppning och den uteblivna energikrisen i Europa, för att nämna två saker.
Men i ett kortare perspektiv kan börsen absolut ”lämna tillbaka” 5 till 7 procent av uppgången sedan i höstas, fortsätter Johan Larsson. Han pekar ut vinsthemtagningar och en direkt svag rapportperiod i USA som ett par anledningar till det.
Chefsstrategen understryker också att USA-börserna handlats upp kraftigt samtidigt som analytikerna justerat ned sina vinstprognoser, vilket inte tillhör vanligheterna.