Börsen Visst finnas det ljuspunkter i börsmörkret. Eller är det lugnet före nästa storm? Säljläge eller köpläge? Det är några av frågorna som diskuteras av fem namnkunniga börsexperter i nya podden Börspanelen.

I den eländiga coronakrisens skugga växer osäkerheten och frågorna hopar sig när det gäller ekonomi och börsutveckling. Utan att vi på något sätt underskattar den viktigaste frågan, det vill säga coronasmittans fortsatta förlopp och bekämpning, konstatera Börspanelen. Och fortsätter.

Var står vi i krisen? Är det läge att sälja eller köpa? Eller kommer det bättre tillfällen? Och hur ska jag tänka för att inte göra fel?

Frågorna diskuteras av fem välkända börsnördar med den gemensamma nämnaren att de alla är författare till storsäljande aktieböcker, som du dessutom kunnat köpa genom Privata Affärer. De fem är:

Marcus Hernhag, aktieskribent med mycket populärt chatforum i denna tidning. Författare till sex aktieböcker.

Arne Kavastu Talving, trendföljande aktieanalytiker.

Lars-Erik Boström, aktiestrateg och börspsykolog.

Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist vid Danske Bank.

Jan Sterner, ekonomijournalist och aktiebokförläggare.

Var står vi just nu i börsmörkret?

Marcus: Efter den snabba nedgången undrar jag snarast om vi nu har lugnet före nästa storm. Det är svårt att avgöra.

Ludvig: Läget väcker väldigt många frågor. Bra att vi kan resonera om dem. Tror många behöver mer kvalificerad information.

Arne: Vi har fått en dubbel smällkaramell på börsen. Inte nog med coronakrisen. Vi har också fått en oljepriskrasch som påverkar ekonomi och börs. Många fokuserar på nedgången. Jag tittar även på uppgången. Under två decennier har börsen bara gått upp dryga 60 procent. På 19080-talet var uppgången 300 procent och på 90-talet 600 procent. Med mer uppblåsta siffror kunde nedgången blivit betydligt värre. Var tionde år kommer ett bra köpläge. All nedgång i kvalitetsbolag kan ses som en rabatt på framtida avkastning.

Lars-Erik: Vi får just nu leva med ett naturligt läge av ovisshet och osäkerhet.

Vart är vi på väg? Vad ser ni i era kristallkulor?

Ludvig: Turbulensen fortsätter en tid. Så länge osäkerheten består.

Marcus: Det värsta på nedsidan kan vara taget även om det inte finns någon garanti. När många talar om att kurserna ska ner mer och de ändå vänder upp vissa dagar är ett gott tecken.

Arne: Vi måste låta såren värka ut. Sen kommer alla att jaga aktier igen, som vanligt. Ett orosmoment är de ekonomiska obalanser som kan ställa till det när alla stimulanspaket ska betalas om ett par år.

Lars-Erik: Frågan är om krisen leder till helt andra beteenden bland konsumenterna. Med sämre tillväxt för företagen och ekonomin.

Vart leder dessa tankar. Ska jag sälja eller köpa just nu?

Arne: På skalan köpa-behålla-sälja står pendeln nu mellan köp och behåll. Se kvalitetsbolag just nu som lönsamma förhoppningsbolag. De kommer att leverera i framtiden även om vi nu får ett par kvartal med sämre resultat.

Lars-Erik: Det är för sent att sälja och sannolikt för tidigt att köpa. Den som säljer idag ska vara beredd att köpa tillbaka om några veckor.

Marcus: Undvik de mest coronadrabbade bolagen som hotell och reseföretag. Annars tror jag att det snart är läge att öka aktiepositionerna.

Ludvig: Svårt veta vart marknaden går i varje läge. Dyrt kan bli dyrare och billigt kan bli billigare. Jag tycker man ska vara mer långsiktig med sina innehav och behålla dem även i börsens tillfälliga nedgångar. Har du pengar över som ska in på börsen så köp i portioner vid flera tillfällen.

Vilka är de vanligaste misstagen när börskurserna dyker?

Ludvig: Vanligaste misstaget är att handla på känslor i stället för att följa en strategi. Då faller man lätt offer för olika tankefel, exempelvis flockbeteende. En gång en överlevnadsfaktor idag snarare en avkastningsdödare på börsen. Tänk också på skillnaden mellan möjlighet och sannolikhet. Fastna inte i värsta-scenarier utan tänk på aktiemarknadens långsiktiga avkastning.

Lars-Erik: Håller med. Känslorna spelar spratt genom att den risk man upplever ofta är motsatsen till marknadsrisk. När man inte orkar ha aktier längre då har ofta marknadsrisken minskat. Tänk på att ha en strategi att följa och riskspridning i portföljen.

Marcus: En stor fara är att sälja med förlust och sen stå utanför börsen när det vänder upp. Sprid ut köptillfällena är en bra modell.

Arne: Drabbas inte av panik. Börsen kommer alltid tillbaka. Om du har bra bolag.

För den som börjar bli köpsugen, några bolag som är särskilt billiga just nu?

Lars-Erik: Bland de utbombade hittar jag vårdbolaget Ambea och utbildningsföretaget Academedia. Även Husqvarna är billigt. Bra när många håller sig hemma i sommar. Dessutom gillar jag Saab.

Arne: En bukett bra bolag som inte påverkas särskilt av covid 19 är Evolution Gaming, Swedish Match, Arjo och Storytel. Några utbombade kvalitetsbolag är Bilia, Instalco, Lindab, Volvo och ett helt gäng fastighetsbolag. Kanske en utbombad bank som SEB. Och varför inte ett bra investmentbolag som Investor.

Marcus: Jag är imponerad av bolag som klarar höja utdelningen även i svackor. Som fastighetsbolagen Castellum och Huvudstaden. Gillar även mjukvarubolaget Vitec. Fortum ger nu över 8 procent i direktavkastning med sin stabila elproduktion.

Fler frågor och lite fylligare svar får du genom att lyssna på podden Börspanelen. Du hittar den på acast eller med denna länk https://play.acast.com/s/tresmarta

Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Börsen
Ännu en uppgångsdag på Stockholmsbörsen
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas
Pandemin
EU föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euroSverige tilldelas cirka 50 miljarder kr
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M förlänger inte korttidspermitteringarna2.500 anställda på väg tillbaka till jobbet
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
DNB: Begränsad uppsida för Electrolux
Krisen
Nytt japanskt stimulanspaketMotsvarar 40 procent av BNP
Aktie
Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond