Lockheed Martin F-35. Lockheed Martin är ett av de större innehaven i den nystartade försvars- och säkerhetsfonden.

Fonder Många fondbolag undviker att investera i vapenindustri av etiska skäl. Men sedan en tid tillbaka går det att investera i försvars- och säkerhetsindustrin genom genom den nystartade fonden Global Defence & Security Fund.

Både försvars- och säkerhetssektorerna har haft god avkastning sedan millennieskiftet. Båda sektorerna har också historiskt visat sig ha låg korrelation med andra sektorer, och, framför allt, de påverkas mindre av den generella ekonomiska konjunkturen, enligt Henrik Sundin, vd i fondbolaget Finserve Nordic som startat fonden.

Den avgörande drivkraften inom de båda sektorerna är säkerhetspolitiken och storlekarna på olika länders försvarsbudgetar i kombination med teknologisk utveckling. Det är bakgrunden till satsningen på den nya fonden.

Hittills har ett antal hundra personer investerat i den, utöver grundarna och de ursprungliga ankarinvesterarna.

– I tider av oro går den här typen av bolag relativt bra. De korrelerar inte fullt ut med andra aktier vid ett börsfall, utan bolagen står sig rätt väl i en lågkonjunktur, säger Henrik Sundin.

Har ni inte fått kritik för att ni skapat en fond med grunden i försvarsindustrin?

– Vi är beredda på kritik, men vi har alla motargument och vi förklarar hur det ser ut. Nato har till exempel beslutat att alla medlemsländer ska avsätta 2 procent av bruttonationalprodukten på försvaret för att parera för externa hot. Syftet är att bevara freden i världen och Nato grundades i ett fredsbevarande syfte.

Henrik Sundin uppger också att urvalen av innehaven är noga övertänkta och vissa bolag utesluts, till exempel bolag som producerar landminor eller som inte följer FN:s konventioner.

– Och det finns ingenting som är mer hållbart och etiskt än att försvara sig. Åtta av tio svenskar vill ha ett starkare försvar och en starkare poliskår, säger Henrik Sundin.

Inga tydliga gränser

De två sektorerna försvar och säkerhet går ofta in i varandra menar Henrik Sundin och förvaltaren Tor Sinclair. Just nu väger försvar tyngre i fonden, men det kan växla beroende på konjunkturläget.

– Det finns inga tydliga gränser mellan säkerhet och försvar. Ett angrepp mot Sverige i dag skulle med all säkerhet också ske digitalt, och där flyter sektorerna ihop. Gamla traditionella försvarsbolag köper också upp säkerhetsbolag och även rena techbolag kan ibland falla inom någon av sektorerna, säger Henrik Sundin.

Just nu finns 26 olika innehav i fonden, som kan ha mellan 20 och 50 olika bolag.

Exempel på olika innehav är Hamilton, Dell, Northrop Grumman och Lockheed Martin. Sämst har det under mars gått för Boeing, som tappat cirka 13 procent efter flyghaveriet i Etiopien, men innehavet är litet, 1,04 procent. Bäst har det gått för portföljens största innehav Booz Allen Hamilton, 6,69 procent av portföljen. Bolaget har ökat 10 procent under mars. Näst bäst är Dell, upp 5 procent. Saab är det enda svenska innehavet i fonden.

Militära underrättelsetjänsten

Upprinnelsen till fonden var ett möte mellan fem personer för fyra år sedan, bland dem Henrik Sundin. De övriga fyra var Michael Gunnarsson, Andreas Wiman, Rainer Korhonen och Mathias Sigvardsson.

– Vi diskuterade idén och vilka investeringsmöjligheter det finns i de här sektorerna. Vi konstaterade också att det inte finns någon annan liknande fond över huvud taget, säger Henrik Sundin.

I gruppen fanns mycket specifik kompetens, med lång erfarenhet bland annat från den militära underrättelsetjänsten, och de kunskaperna har tagits tillvara i förvaltningen, enligt Henrik Sundin.

Hur ser då den långsiktiga trenden ut?

– Vi ser trenden just nu fram till 2024. Under den perioden kommer vi att se allt mer pengar investeras i försvar och materiel över hela världen, säger Tor Sinclair.

– Eftersom Nato och medlemsländerna ökar sina investeringar finns det kapital från börsen i sektorerna, oavsett om världen går ner i lågkonjunktur eller inte. Cyber-utvecklingen berör dessutom alla bolag, och innebär stora risker, säger Henrik Sundin.

Växande anslag

Fonden finns bland annat på Nordnets plattform men det är knappast tal om någon rusning till fonden, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

– Men jag tycker att intresset varit rimligt, och fonden ligger rätt i tiden i och med att det finns en global ekonomisk och geopolitisk osäkerhet just nu, säger han.

Enligt fondbolaget uppgår världens totala försvarsbudgetar  till cirka 1,7 biljoner dollar och den siffran växer, inte minst eftersom många nationer i dag överväger ökade försvarsbudgetar, om inte annat så för att byta ut föråldrad materiel.

Fondavgiften 1,75 procent för den aktivt förvaltade försvars- och säkerhetsfonden är högre än en traditionell aktiefond, men relativt normal för en sektorsfond.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studenpresent
Så ger du bort värdepapper i present"Tänk över skatteeffekterna"