Ny Demokrati segrare i Grekland

Publicerad 2012-06-18 08:07

Ny Demokrati står som segrare i det grekiska parlamentsvalet på söndagen. De får också tillsammans med det andra tidigare regeringspartiet Pasok en egen majoritet i parlamentet, vilket öppnar för en fortsättning av det nuvarande stödpaketet.

När 99,8 procent av rösterna var räknade hade Ny Demokrati fått 29,7 procent av rösterna, medan Syriza fått 26,9 procent och Pasok 12,3 procent.

Oberoende Greker hade fått 7,5 procent, Gyllene Gryning 6,9 procent, Demokratisk vänster 6,3 procent och kommunistiska KKE 4,5 procent, rapporterar Ekathimerini.

Detta valresultat innebär att Ny Demokrati skulle få 129 av parlamentets 300 platser, då vinnaren i valet får 50 extra ”bonusmandat”. Pasok får 33 platser och tillsammans har de därmed 162 platser och egen majoritet. Syriza får 71 platser, Oberoende Greker 20, Gyllene Gryning 18, Demokratisk vänster 17 och KKE 12 platser.

Ledaren för Ny demokrati, Antonis Samaras, sade på söndagen att det grekiska folket uttryckt sin vilja att vara förankrat i euron, förbli en integrerad del i euroområdet och efterleva landets åtaganden.

”Det finns ingen tid för småaktig politik”, sade han enligt Bloomberg News.

På måndagen inleder Antonis Samaras sitt andra försök att bilda en ny regering. Ledaren för Pasok, Evangelos Venizelos, sade på söndagen att han till presidenten Karolos Papoulias ska föreslå en samlingsregering som även inkluderar Syriza och Demokratisk vänster.

Syrizas ledare Alexis Tsipras indikerare på söndagen att han kommer att förbli i opposition, och sade att Syriza kommer att vara den främsta rösten i Grekland. Han tillade att åtstramningsåtgärderna som stödpaketen bygger på inte har något folkligt stöd i Grekland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade på söndagen Antonis Samaras till valsegern och sade att hon förväntar sig att Grekland ska stå fast vid sina ”europeiska åtaganden”.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle indikerade på söndagen en vilja att lätta på villkoren i stödpaketet för Grekland så länge som landet ändå i grunden står fast vid sina åtaganden.

”Jag kan tänka mig att vi kan göra något vad gäller tidsramen, eftersom
stillaståendet som har uppstått under de senaste veckorna har gjort skada. Men en sak måste vara klar, uppgörelserna måste vara gällande i grunden. De kan inte sägas upp eller omförhandlas”, sade han i ZDF enligt Bloomberg News.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade i ett uttalande at han ser segern för Ny Demokrati som ett beslut från det grekiska folket att gå vidare med implementeringen av de omfattande ekonomiska reformerna och budgetreformerna i landet. Reformprogrammet syftar till att få landet på en väg mot ekonomiskt välstånd och stabilitet.

”Denna väg kommer varken att bli kort eller lätt men är nödvändig och kommer att ge det grekiska folket utsikter om en bättre framtid”, sade han.

”För att detta ska lyckas, så behöver programmet politisk stabilitet”, tillade Wolfgang Schäuble.

G7-länderna uppgav i ett uttalande att de såg fram emot att samarbeta med en ny grekisk regering, och ”tror att det är i allas vårt intresse att Grekland förblir i euroområdet och respekterar sina åtaganden”.