Daniel Sun Zhang.

Bok Daniel Sun Zhang har läst många böcker om hur du ska bete dig för att lyckas på börsen. Han har deltagit i många samtal om vilken som är bästa strategin, eller filosofin. Nu har Daniel Zhang äntligen kommit fram till en filosofi som funkar för honom själv. Det är den som han delger läsarna i sin bok An Investing Thinking Toolbox, som utgår från ett psykologiskt perspektiv inför investeringar.

Strategierna är många på börsen och Daniel Zhang har provat de flesta, till exempel trendföljande teknisk analys. I boken har han ”kokat ner” det som fungerar för honom själv. Det viktigaste, anser han, är att hans egen investeringsprocess fullföljs enligt den plan han har lagt fast, och den måste dessutom fungera på ett bra sätt.

– Jag behöver känna mig trygg med strategin. Jag brinner för det här och jag tänker dagligen på hur jag ska agera på börsen. Jag har testat mycket, men nu har jag kokat ned det som stämmer för mig. Om olika tankevurpor tar över, skulle det leda till dåliga affärer, säger han.

Inte bara tur

Daniel Zhang, 31 år, satte igång med aktier först när han var 19 år. Han sporrades då av att det verkade vara en ”sanning” att det inte går att slå index.

– Jag är lagd åt det hållet att om någon säger att det inte går så försöker jag motbevisa det.

Han började läsa Warren Buffetts skrifter, samt började även agera på bettingmarknaden.

– Jag drygade ut studentkassan genom att jämföra odds på olika bettingsajter. Oavsett match gick jag in på olika sajter och tittade på oddsen. Rätt bet på rätt sajt, oavsett om Manchester United vann, förlorade eller spelade oavgjort, så vann jag. Det fanns sådana som utvecklade egna system och det gav mig självförtroende att tro att Buffett inte bara hade tur, utan att det också fanns en annan substans.

”Svårt slå index över tid”

I sitt dagliga arbete läser Daniel Zhang bland annat årsredovisningar, vilket ger kunskaper lämpliga för den som vill agera på börsen. I sin bok, den första han har skrivit, vill han kommunicera att ”investeringar är svårt”, men att det också är svårt att försöka slå index över tid.

– Det finns olika sätt, men den som tror att någonting är lätt, är illa ute, säger han.

Daniel Zhang har lyssnat på många poddar i ämnet. Där talas det ofta om att det är viktigt att ”göra sin egen analys”. Men innehållet i en podd eller en artikel räcker inte till för att du ska kunna göra det, åtminstone inte om du vill vara bättre än snittet på någonting.

– Att läsa en artikel, eller lyssna på en podd ska ju vara starten, eller ge inspirationen, men det är långt ifrån tillräckligt för den som sedan verkligen vill göra en investering, säger han.

”Boken ett verktyg som behövs”

När marknaden är uppåtgående, som just nu, är det lätt att tro att man är duktig på det här med att få bra avkastning. Daniel Zhang vill se sin bok som ett verktyg man behöver för att kunna tänka efter och förstå var avkastning kommer ifrån. Det är också väldigt viktigt att förstå den dagen trenden vänder.

– Förlorar du 1 procent kan du ta tillbaka förlusten. Men förlorar du 50 procent måste du ha en uppsida på 100 procent för att kunna göra det. I det ligger en asymmetri, som gör att vi måste fundera på riskerna så att vi inte gör dåliga investeringar. Det är faktiskt viktigare att inte göra dåliga investeringar än att göra okej investeringar.

”Inte replikerbart över tid”

Daniel Zhang skiljer på process och utfall när det gäller en dålig investering, och säger att han många gånger har gjort en dålig ”process” inför investeringen, men fått fina utfall.

– Då är det tur och det är inte replikerbart över tid, säger han.

En investering föregås av din köpprocess, som innefattar din kunskap, din förmåga – och din tur. Det ligger i sakens natur att det är svårt att ”åtgärda” turen. Misslyckas du med investeringen är det din process som har varit dålig, inte utfallet, som är en konsekvens av den dåliga processen. Du har sannolikt missat en del viktiga aspekter som du borde ha införlivat i processen.

– En bra investering, det omvända, är det då du har drivit processen aktivt och levt upp till det du föresatt dig, tagit del av analyser och gjort det på ett bra och noggrant sätt.

Drastisk liknelse

Han har gjort flera investeringar där utfallit inte varit det han tänkte sig, men han skulle ändå inte gjort det på något annat sätt.

För att förklarar vad han menar använder Daniel Zhang en lite drastisk liknelse om rysk roulette.

Den som försöker sig på rysk roulette, har flera chanser att klara sig, då det bara finns en kula i revolvern. Om det inte är en kula i loppet när avtryckaren går, vinner man högst vinsten.

– Om du får 10 miljoner kr på en sådan investering är det inte bra ändå, för den skulle aldrig ha gjorts. Ovissheten eller turkomponenten går inte att påverka.

Varför är processen viktigare än utfallet, det finns ju alltid en tur- och oturskomponent i alla investeringar?

– Det är viktigare med processen eftersom den är bättre över tid. Jag gillar att fokusera. Det finns alltid nyanser i processen, och det finns alltid något som förändras, och det finns också alltid en tur- och oturskomponent. Ofta har vi ett alldeles för starkt fokus på utfallet, i stället för att se till utfallet över tid.

Trots tydliga åsikter om hur en bra investering ser ut vill Daniel Zhang inte ”klanka ned” på andra typer av investerare. I stället bör man ha ett holistiskt perspektiv, menar han, och inte förlita sig för mycket på turen.

– Det är svårt att tänka sig ett sådant scenario där det går bra i över 50 år. Jag tror att de flesta lever länge, och tur och otur jämnar ut sig över tiden. Men det är utifrån mitt perspektiv och det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika perspektiv, säger Daniel Zhang.

Applicerbara tips

Ett exempel på en annan strategi som han tar upp är George Soros som sagt att ”ser jag en bubbla springer jag emot den”. I vår tid finns det många sådana exempel på bubblor menar Zhang, och nämner bitcoin, Tesla och Gamestop som några av de senaste.

– Då gäller det att vara snabb att identifiera bubblan och att ta sig ut ur den innan den spricker.

Boken är inte så mycket rådgivande, anser Daniel Zhang, utan han ser det mer som ”råd till mig själv”.

– Det finns många där ute som är superduktiga och som vill bli bättre på investeringar. Vissa av avsnitten i boken närmar sig området livsfilosofi. Jag hoppas och tror att en del plockar upp tips som jag har skrivit till mig själv, och att det är applicerbart och kan skapa värde, säger han.

Allt handlar om att tänka själv, och om vikten av att förstå investeringar utifrån ett eget perspektiv.

Har inte vuxit upp med aktier

– Vissa lägger mer mycket tid på att researcha vilken tv de ska köpa för 10.000 kr, men funderar inte lika länge på vilken aktie de ska välja, och sedan skjutsar de in tio gånger de pengarna i en investering bara efter att ha läst ett blogginlägg.

Själv har Daniel Zhang privat sysslat med investeringar sedan 2008, men han tillhör inte gruppen som vuxit upp med aktier, ”visste inte ens vad det var” när han började på Handelshögskolan. I stället har han alltid varit intresserad av psykologi, samhällsfrågor och matematik, samtidigt som han gillar att lösa gåtor och lära sig saker – samt att få betalt för att göra det.

Zhangs debutbok An Investing Thinking Toolbox är skriven på engelska, av det skälet att han även tänker sig en internationell marknad för boken.

Du som läser Privata Affärer kan köpa Daniel Zhangs bok till förmånspris i vår bokhandel. 

Klicka här för att beställa.