Ny bok Det är kvaliteten på ditt psyke som avgör om du klarar av att stå emot när marknaden skakar. Om du saknar den psykologiska insikten är det stor risk att du säljer med stor och ”smärtsam förlust” i en kraftig börsnedgång. Det anser författaren Cristofer Andersson som i dagarna kommit ut med sin nya bok.

I boken Börspsykologi – så blir du en bättre investerare, gör Cristofer Andersson en djupdykning i psykologins betydelse för den framgångsrike författaren – och kanske även för dem som ännu inte gjort särskilt lyckade affärer på börsen.

– Jag hävdar att du kan vara hur duktig som helst när det gäller att analysera bolag och förstå nycketal. Men har du inte psyket att stå emot när marknaden skakar är risken stor att du säljer med stor och smärtsam förlust, säger han.

Det handlar till stor del om hur hjärnan fungerar – den ”hatar” obehagskänslor, menar Cristofer Andersson.

– Har du inte förståelse för psykologins betydelse, blir du sannolikt den som köper dyrt och säljer billigt. Gör det flera gånger och du är pank, säger han.

Cristofer Andersson utgår från ett biologiskt och ett neurologiskt perspektiv, och kopplar tillbaka till för tiden på savannen för cirka 30 000 år sedan. Vår reptilhjärna finns kvar än i dag och den lurar oss in i olika konstiga beteenden.

Varför har du skrivit boken?

– Jag vill på svenska förklara vilka fällor som finns och varför, och undervisa på ett så lättsamt sätt som möjligt så att alla kan förstå.

Människan är ett flockdjur och många som placerar på börsen följer flocken. Det är inte ovanligt att småsparare säljer när börsen rasar, kanske främst för att ”alla andra gör det”. Frågan är då varför vi följer flocken? På savannen för 30 000 år sedan klarade ingen människa av att leva ensam, utan var beroende av en grupp.

Om du inte tillförde någonting till gruppen blev du utslängd, och den mentaliteten lever kvar än i dag även om vi inte på samma sätt är beroende av gruppen längre, resonerar Cristofer Andersson.

Rationellt och irrationellt

Två olika ”system” i hjärnan är relevanta för hans resonemang. Det första systemet är irrationellt, vilket gör oss till snabbtänkare och leder oss när vi fattar snabba beslut och gör snabba lösningar. Första systemet kostar oss nästan ingen energi alls.

Det andra systemet i Cristofer Anderssons resonemang är den rationella delen. Den är något trögstartad, och kostar oss en hel del energi.

– Den första känslan vid ett börsras blir att rädda pengarna. Men om vi tillåter oss att applicera det rationella tänkandet börjar vi tänka och bli långsiktiga.

Cristoffer Anderssons bok sätter fullt fokus på psykologin bakom lyckade investeringar, och är därför användbar för alla placerare, oavsett om de är småsparare eller proffs.

Bloggar om marknadspsykologi

Cristofer Andersson, född på 1980-talet, är gymnasielärare i svenska och historia, men han håller också i populära investerarkurser på Folkuniversitetet. Dessutom bloggar han om psykologins roll på marknaden.

Börspsykologi är hans första ekonomibok, men författardebuten var i en helt annan genre, en historisk spänningsroman, som fått mycket fina recensioner.

På en av bokens omslagssidor visar det sig att en del riktiga aktieproffs uppskattar den nya boken. Både Per H. Börjesson, Spiltans huvudägare, och Mats Qviberg, Öresunds huvudägare, förekommer med citat på sista omslagssidan.

“Börspsykologi är ett viktigt ämne och Cristofers bok är ett bra bidrag till ämnets komplexitet”, skriver till exempel Per H. Börjesson.

Not: Köp boken för 195 kr (fri frakt) i Privata Affärers bokhandel.

Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Börsen
Ännu en uppgångsdag på Stockholmsbörsen
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas
Pandemin
EU föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euroSverige tilldelas cirka 50 miljarder kr
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M förlänger inte korttidspermitteringarna2.500 anställda på väg tillbaka till jobbet
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
DNB: Begränsad uppsida för Electrolux
Krisen
Nytt japanskt stimulanspaketMotsvarar 40 procent av BNP
Aktie
Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond