Nu tar döttrarna över

Publicerad 2012-03-09 16:45

Maktskifte Först kom Cristina Stenbeck. Sedan kom ingenting. Sedan kom ingenting. Men nu släpper allt fler pappor fram sina döttrar i ägarsfärerna.

Veckans Affärer har kartlagt ägandet i en rad storbolag och ägarsfärer och funnit en hel radda döttrar som trätt in i styrelserummet eller är på väg in för att axla sitt och familjens ägaransvar.

Somliga familjeföretag – som Kinnevik och Axel Johnson – har aktivt valt att ge döttrarna ökat ägaransvar.

Andra – som Lundbergföretagen och Melker Schörling – har inget val, eftersom det bara finns döttrar. När det blir dags för generationsskifte i de stora ägarsfärerna kommer det att leda till betydligt fler kvinnor i styrelserummen.

Tätpositionen innehas förstås av ovan nämnda Stenbecksfär, men familjejättar som Lundbergs, Axel Johnsongruppen, Securitas, Svedbergs och Bergendahls står näst på tur att få kvinnor som styr över innehaven.

Sofia Bergendahl tar till exempel allt större ansvar i Bergendahlsgruppen, Caroline Berg är kommunikationsansvarig i Axel Johnsongruppen och Helena Mellström sitter i pappa Hans Mellströms Viamare.

Anna Spendrup är bryggare i fjärde ledet och Anna Svedberg sitter i Svedbergs styrelse. Dessutom ingår Anna Bootsman Kleberg ingår tillsammans med mamma Margareta Kleberg i Walleniusrederiernas styrelse.

Flera av döttrarna valdes in i styrelserna redan för fem-sex år sedan, till exempel döttrarna till Melker Schörling, Ulf G Lindén och Fredrik Lundberg. Nu flyttar de fram sina positioner – samtidigt som nya döttrar börjat förbereda sig på att axla ett större ansvar. 

Finansmannen och fastighetsmagnaten Fredrik Lundberg har via aktieköp i Volvo, Industrivärden och Husqvarna stärkt sitt ägande i den industriella sektorn. Samtidigt har han successivt slussat in döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinsson i den familjekontrollerade fastighetskoncernen som är basen i maktsfären Louise Lindh arbetar operativt i L E Lundberg och sitter i Holmens och Hufvudstadens styrelser medan lillasyster Katarina Martinsson är ledamot i Fastighets AB L E Lundberg.

Senare i vår flyttar Lundbergs också fram sina positioner i Husqvarna när Katarina Martinsson väljs in i den styrelse där Lars Westerberg, Börje Ekholm och Tom Johnstone redan sitter.

Att efterträdas av två döttrar är ett öde som Fredrik Lundberg delar med Melker Schörling.

Grunden till det numera börshandlade investmentföretaget lades 1987 när Melker Schörling på stilbildande pilotmanér blev vd och delägare i säkerhetsföretaget Securitas. Melker Schörling och Gustaf Douglas expanderade Securitas internationellt och har med tiden gjort sig en rejäl hacka på utdelningar och realiseringar av innehavet.

Avkastningen har gått in i nya bolag och i dag utgörs Melker Schörling AB av innehav i Aarhus Karlshamn, Assa Abloy, Bong, Hexagon, Hexpol, Loomis och Securitas.

Melker Schörlings döttrar Märta Schörling och Sofia Schörling Högberg är bägge utbildade civilekonomer och sitter i styrelsen för Melker Schörling AB. Sofia Schörling Högberg sitter även i Securitas styrelsen.

Att så många döttrar nu är på väg in i stora familjeföretag kan i sig driva på fler förändringar. Med fler kvinnliga ägare och styrelseledamöter blir det fler kvinnliga toppchefer. Men det viktigaste är nog att de blir förebilder, att fler kvinnor vågar ta steget in i styrelserummet eller upp i hierarkin.

I Veckans Affärer nummer 10 kan du läsa hela artikeln. Har du inte ett eget ex skaffar du det HÄR!