Nordnetledningen räknar sekunder. Från vänster Martin Ringberg, Sverigechef, Frida Bratt, sparekonom, Alexander Gustafsson, investeringscoach och Johan Tidestad, kommunikationschef.

Fonder I dag fredag lanserar Nordnet en ”flytträttsklocka” på Nordnetbloggen. Klockan tickar och räknar varje sekund, varje timme, varje dag och varje vecka som det dröjer innan finansmarknadsminister Per Bolund återkommer med skarpare förslag för en fungerande flytträtt, som riksdagen nyligen krävt. Varje dag kostar spararna 7 miljoner kr.

Nordnets sparekonom Frida Bratt är orolig för att Bolunds förslag dröjer väldigt länge, och det är en oro som flera i den politiska oppositionen i finansutskottet också gett uttryck för.

– Det finns nämligen ingen ”deadline”, utan Per Bolund ska återkomma ”skyndsamt”. Jag tror att det krävs att vi fortsätter att sätta press i debatten – det här får bara inte ta för lång tid, säger hon.

82 kr i sekunden

För tid är pengar, konstaterar Frida Bratt som räknat ut att pensionsspararna betalar 82 kr i sekunden till de stora pensionsjättarna som tar ut skalavgifter för fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen.

– Varje minut är det cirka 5 000 kr som lämnar spararna och varje timme 300 000 kr. På en dag har 7 miljoner kr försvunnit och på en vecka cirka 50 miljoner kr – ned i pensionsbjässarnas fickor, säger hon.

Sedan riksdagen beslutade om att kasta regeringens flytträttsförslag på soptippen den 13 november handlar det om 62 miljoner kr som gått från pensionsspararna till pensionsjättarna, räknat fram tills fredagen den 22 november.

2,6 miljarder per år

Det är Frida Bratt som räknat fram siffrorna genom att multiplicera pensionsbolagens förvaltade kapital i depå- och fondförsäkringar inom individuell tjänstepension med de officiella avgifter bolagen tar ut, listade hos Konsumenterna.se. Totalt per år blir summan svindlande 2,6 miljarder kr.

Vid sidan av ”flytträttsklockan” visas på Nordnetbloggen en ”ticker” hur mycket avgifter som försvinner till pensionsjättarna varje sekund – det vill säga varje sekund utan en fungerande flytträtt.

– Per Bolund har uppmanats att återkomma ”skyndsamt” och nu kommer vi att räkna dagarna för att se till att han håller tiden, säger Frida Bratt.

Avgiftstak i kronor

Det var den 13 november som riksdagen röstade igenom regeringens förslag på en effektivare flytträtt, där man möjliggjorde för pensionsbolagen att vid flytt ta ut en avgift som motsvarar anskaffningskostnader i upp till tio år. Dock med en tydlig brasklapp att detta inte är tillräckligt för en fungerande flytträtt. Via ett så kallat tillkännagivande uppmanade riksdagen därför regeringen att ”skyndsamt” återkomma med förslag med syfte att sänka flyttavgifterna.

Riksdagen vill att fondförsäkring och traditionell livförsäkring särskiljs i lagstiftningen, att ett avgiftstak i kronor och ören införs vid flytt av fondförsäkring, samt att även försäkringar tecknade före 2007 ska omfattas av samma regler som försäkringar tecknade därefter.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas