Nordnetledningen räknar sekunder. Från vänster Martin Ringberg, Sverigechef, Frida Bratt, sparekonom, Alexander Gustafsson, investeringscoach och Johan Tidestad, kommunikationschef.

Fonder I dag fredag lanserar Nordnet en ”flytträttsklocka” på Nordnetbloggen. Klockan tickar och räknar varje sekund, varje timme, varje dag och varje vecka som det dröjer innan finansmarknadsminister Per Bolund återkommer med skarpare förslag för en fungerande flytträtt, som riksdagen nyligen krävt. Varje dag kostar spararna 7 miljoner kr.

Nordnets sparekonom Frida Bratt är orolig för att Bolunds förslag dröjer väldigt länge, och det är en oro som flera i den politiska oppositionen i finansutskottet också gett uttryck för.

– Det finns nämligen ingen ”deadline”, utan Per Bolund ska återkomma ”skyndsamt”. Jag tror att det krävs att vi fortsätter att sätta press i debatten – det här får bara inte ta för lång tid, säger hon.

82 kr i sekunden

För tid är pengar, konstaterar Frida Bratt som räknat ut att pensionsspararna betalar 82 kr i sekunden till de stora pensionsjättarna som tar ut skalavgifter för fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen.

– Varje minut är det cirka 5 000 kr som lämnar spararna och varje timme 300 000 kr. På en dag har 7 miljoner kr försvunnit och på en vecka cirka 50 miljoner kr – ned i pensionsbjässarnas fickor, säger hon.

Sedan riksdagen beslutade om att kasta regeringens flytträttsförslag på soptippen den 13 november handlar det om 62 miljoner kr som gått från pensionsspararna till pensionsjättarna, räknat fram tills fredagen den 22 november.

2,6 miljarder per år

Det är Frida Bratt som räknat fram siffrorna genom att multiplicera pensionsbolagens förvaltade kapital i depå- och fondförsäkringar inom individuell tjänstepension med de officiella avgifter bolagen tar ut, listade hos Konsumenterna.se. Totalt per år blir summan svindlande 2,6 miljarder kr.

Vid sidan av ”flytträttsklockan” visas på Nordnetbloggen en ”ticker” hur mycket avgifter som försvinner till pensionsjättarna varje sekund – det vill säga varje sekund utan en fungerande flytträtt.

– Per Bolund har uppmanats att återkomma ”skyndsamt” och nu kommer vi att räkna dagarna för att se till att han håller tiden, säger Frida Bratt.

Avgiftstak i kronor

Det var den 13 november som riksdagen röstade igenom regeringens förslag på en effektivare flytträtt, där man möjliggjorde för pensionsbolagen att vid flytt ta ut en avgift som motsvarar anskaffningskostnader i upp till tio år. Dock med en tydlig brasklapp att detta inte är tillräckligt för en fungerande flytträtt. Via ett så kallat tillkännagivande uppmanade riksdagen därför regeringen att ”skyndsamt” återkomma med förslag med syfte att sänka flyttavgifterna.

Riksdagen vill att fondförsäkring och traditionell livförsäkring särskiljs i lagstiftningen, att ett avgiftstak i kronor och ören införs vid flytt av fondförsäkring, samt att även försäkringar tecknade före 2007 ska omfattas av samma regler som försäkringar tecknade därefter.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval