Nordnetledningen räknar sekunder. Från vänster Martin Ringberg, Sverigechef, Frida Bratt, sparekonom, Alexander Gustafsson, investeringscoach och Johan Tidestad, kommunikationschef.

Fonder I dag fredag lanserar Nordnet en ”flytträttsklocka” på Nordnetbloggen. Klockan tickar och räknar varje sekund, varje timme, varje dag och varje vecka som det dröjer innan finansmarknadsminister Per Bolund återkommer med skarpare förslag för en fungerande flytträtt, som riksdagen nyligen krävt. Varje dag kostar spararna 7 miljoner kr.

Nordnets sparekonom Frida Bratt är orolig för att Bolunds förslag dröjer väldigt länge, och det är en oro som flera i den politiska oppositionen i finansutskottet också gett uttryck för.

– Det finns nämligen ingen ”deadline”, utan Per Bolund ska återkomma ”skyndsamt”. Jag tror att det krävs att vi fortsätter att sätta press i debatten – det här får bara inte ta för lång tid, säger hon.

82 kr i sekunden

För tid är pengar, konstaterar Frida Bratt som räknat ut att pensionsspararna betalar 82 kr i sekunden till de stora pensionsjättarna som tar ut skalavgifter för fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen.

– Varje minut är det cirka 5 000 kr som lämnar spararna och varje timme 300 000 kr. På en dag har 7 miljoner kr försvunnit och på en vecka cirka 50 miljoner kr – ned i pensionsbjässarnas fickor, säger hon.

Sedan riksdagen beslutade om att kasta regeringens flytträttsförslag på soptippen den 13 november handlar det om 62 miljoner kr som gått från pensionsspararna till pensionsjättarna, räknat fram tills fredagen den 22 november.

2,6 miljarder per år

Det är Frida Bratt som räknat fram siffrorna genom att multiplicera pensionsbolagens förvaltade kapital i depå- och fondförsäkringar inom individuell tjänstepension med de officiella avgifter bolagen tar ut, listade hos Konsumenterna.se. Totalt per år blir summan svindlande 2,6 miljarder kr.

Vid sidan av ”flytträttsklockan” visas på Nordnetbloggen en ”ticker” hur mycket avgifter som försvinner till pensionsjättarna varje sekund – det vill säga varje sekund utan en fungerande flytträtt.

– Per Bolund har uppmanats att återkomma ”skyndsamt” och nu kommer vi att räkna dagarna för att se till att han håller tiden, säger Frida Bratt.

Avgiftstak i kronor

Det var den 13 november som riksdagen röstade igenom regeringens förslag på en effektivare flytträtt, där man möjliggjorde för pensionsbolagen att vid flytt ta ut en avgift som motsvarar anskaffningskostnader i upp till tio år. Dock med en tydlig brasklapp att detta inte är tillräckligt för en fungerande flytträtt. Via ett så kallat tillkännagivande uppmanade riksdagen därför regeringen att ”skyndsamt” återkomma med förslag med syfte att sänka flyttavgifterna.

Riksdagen vill att fondförsäkring och traditionell livförsäkring särskiljs i lagstiftningen, att ett avgiftstak i kronor och ören införs vid flytt av fondförsäkring, samt att även försäkringar tecknade före 2007 ska omfattas av samma regler som försäkringar tecknade därefter.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning