Skatten Knappt 1,5 miljoner personer får besked om kvarskatt i veckan. Normalt skickar Skatteverket ut slutskattebeskeden för dem som inte deklarerade digitalt, eller fick uppskov i våras, under första veckan i augusti. Totalt ska de som nu får kvarskatt betala 26,8 miljarder kr senast den 12 november.

En mindre del, ungefär 320.000 personer, får i stället dela på lite drygt 4 miljarder kr i återbäring. De som har en digital brevlåda får beskedet denna vecka, och har återbäringen på sina föranmälda konton senast på fredag den 6 augusti.

– De flesta som får slutskattebesked nu har skatt att betala. Det går bra att betala redan nu eller dela upp betalningen. Kvarskatten kan betalas via Swish eller med bankgiro, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Skatteverket skickar inte automatiskt ut inbetalningskort eftersom de allra flesta betalar digitalt, men inbetalningskort går att beställa.

Det är en god idé att hålla koll på sista inbetalningsdatum för den som får kvarskatt. Den som inte har betalat i tid drabbas av en ränta på 16,25 procent från och med den 13 november. Då finns det drygt sex veckor kvar att betala. Den 28 december skickar Skatteverket skulden till Kronofogden, om den är 2.000 kr eller mer.

Får du inget slutskattebesked i augusti kan det bero på att Skatteverket haft frågor om deklarationen vid sin kontroll, eller att du inte har skickat in någon deklaration.

De över 5 miljoner personer som redan fått sin skatteåterbäring, antingen i april eller i juni, fick dela på totalt nästan 45 miljarder kr.