Nu kommer återbäringen

Publicerad 2013-08-06 08:29

Skatt Omkring 900 000 svenskar får i dagarna tillbaka sammanlagt 6,2 miljarder kr från Skatteverket. Samtidigt får lika många besked om att de måste betala in kvarskatt.

För att vara exakt så är det 897 318 personer som nu kommer att få tillbaka pengar från Skatteverket. Det handlar framförallt om de som deklarerat på pappersblanketter. Några personer vars deklarationer har tagits ut för granskning får däremot vänta ännu ett tag.

– Utbetalningarna av skatteåterbäringen påbörjas under veckan. Senast fredagen den 9 augusti ska man ha fått in pengarna på sitt bankkonto. För de som inte anmält bankkonto kommer utbetalningskorten att nå mottagarna en vecka senare, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men det är inte bara glädjebesked som Skatteverket nu skickar ut. 912 590 svenskar får istället besked om att de måste betala in mer pengar. Sammanlagt handlar det om 6,4 miljarder kr som ska vara inbetalda senast den 12 november.

Om du inte vill vänta på besked från Skatteverket kan du redan nu logga in på skatteverket.se och se hur mycket du får tillbaka eller måste betala in.

– Den som har en e-legitimation kan själv logga in i Skatteverkets e-tjänst och se hur stor skatteåterbäringen eller kvarskatten blir, säger Susanna Svensson.

Utbetalningarna i augusti är den andra av totalt fyra omgångar. Deklarationerna för utomlands bosatta och juridiska personer är färdiga först i december då de sista slutskattebeskeden skickas ut.

– Fler och fler e-deklarerar på internet och får därför sin skatteåterbäring redan i juni. Drygt 3,6 miljoner personer fick över 30 miljarder kronor i återbäring då. Det gör att färre får skatteåterbäring nu i augusti, säger Susanna Svensson.