Dags att deklarera igen

Publicerad 2013-09-16 09:26

Tro det eller ej, men trots att höstlöven faller och kvällarna blir mörkare så är Skatteverket för andra gången i år i färd med att skicka ut deklarationsblanketter. Kolla här om du måste deklarera en gång till i år.

Det handlar om 75 000 företag och föreningar som ska lämna in deklarationen senast den 1 november i år.

Det är en effekt av den nya skatteförfarandelagen som trädde i kraft 1 januari 2012 medför att det blir fyra nya deklarationstidpunkter för juridiska personer från och med i år (läs tidigare artikel här).

– För en del företag innebär det att de måste lämna in deklarationer två gånger i år, men det är bara just i år, säger Jim Gustavsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Under de närmaste två veckorna skickar Skatteverket ut blanketter till de som ska deklarera. Det gäller de juridiska personer som har bokslut 31 januari till den 30 april.

Aktiebolag och ekonomiska föreningar som lämnar hela deklarationen, inklusive bilagor, elektroniskt har ytterligare en månad på sig att deklarera.

Hundratusentals berörs

Totalt finns cirka 700 000 juridiska personer som ska deklarera vid de fyra nya deklarationstidpunkterna.

Det är till exempel aktiebolag, bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar, ideella föreningar, stiftelser, handelsbolag och kommanditbolag.

Enskilda näringsidkare och dödsbon berörs inte av ändringarna, utan ska precis som tidigare deklarera senast den 2 maj.