Fonder Under juni månad letade privatspararna efter teknikfonder, som var den klart mest köpta fondtypen hos både Avanza och Nordnet.

Nästan varannan fondkrona gick under månaden till teknikfonder, konstaterar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder och fem av de tio fonder som genererat högst avkastning i år, är just teknikfonder. Teknikbolagen hade redan en stark underliggande tillväxt och har nu fått ytterligare vind i ryggen av den accelerering i digitalisering som pandemin och ”stanna hemma”-trenden fört med sig”, säger Johanna Kull.

Starka gamingaktier

Hos Nordnet har fonder med stor exponering mot teknik och kommunikation presterat bäst under våren.

– I USA har ju techjättarna dragit rekylen, bland annat gynnade av att fler behöver använda sig av digitala tjänster när de arbetar hemifrån, och här i Sverige har bland annat gamingaktier gått starkt, säger Frida Bratt, och lyfter fram Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik som exempel.

– Fonderna har stora innehav i gamingbolag, har presterat väl under våren och är bland de absolut mest köpta fonderna under hela turbulensen, säger hon.

Den andra stora trenden under juni är flykten från företagsobligationer, enligt Frida Bratt.

– Risken i fonder som placerar i företagsobligationer gjorde sig smärtsamt påmind under turbulensen, säger hon och tillägger att spararna visat en något ökad försiktighet under månaden.

”Rejält spänd båge”

– Börsen har sprungit snabbt och en andra våg av virusoro gör bågen rejält spänd, samtidigt som tunga institut, som den amerikanska centralbanken, under månaden gav en mer pessimistisk bild av den ekonomiska återhämtningen än marknaden prisat in, säger Frida Bratt.

Bland Nordnets kunder tycks ändå optimisterna fortfarande vara fler än pessimisterna, eftersom spararna fortsatte att köpa aktiefonder i juni, men valde i hög utsträckning bredare globalfonder.

– Det är ett klassiskt mönster när oron tilltar något. I stället för att gå ur marknaden breddar man fondvalen, säger Frida Bratt.

”Iskalla guldfonder”

Guldfonderna har däremot blivit iskalla under juni, och är månadens klart mest sålda fonder hos Avanza.

– Den stora osäkerheten tillsammans med centralbankernas stimulanser och de mycket låga räntorna, har gynnat guldpriset som stigit till rekordnivåer. Spararna väljer nu att hämta hem en del av vårens vinst, efter att guldfonderna stigit nära 30 procent på tre månader. Oavsett utveckling framåt är det viktigt att man som investerare inte ser en guldfond som en stabil sparform, fonderna är i många fall mer volatila än en vanlig globalfond, säger Johanna Kull.

Hon sammanfattar vårens återhämtning på börsen som ”enastående”. Sedan botten den 16 mars är börsens breda index upp 38 procent.

– Det, tillsammans med något mindre illröda makrosignaler, har gjort att fondspararnas optimism ökat. För tredje månaden i rad fyller spararna på i aktiefonder och nettoköpen är dubbelt så stora som under samma månad i fjol, säger Johanna Kull.

De båda tabellerna nedan redovisar de mest köpta och sålda fonderna under juni hos Nordnet, respektive med köpta och sålda fondkategori hos Avanza under samma månad:

Mest köpta fonder, juni -20 Nordnet Mest sålda fonder, juni -20 Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag AMF Räntefond Kort
Länsförsäkringar Global Indexnära BGF World Gold
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Swedbank Robur Access Asien Carlsson Norén Yield Opportunity
Spiltan Räntefond Sverige Case Fair Play
Swedbank Robur Ny Teknik Evli Short Corporate Bond
TIN Ny Teknik Simplicity Likviditet
SPP Aktiefond USA Swedbank Robur Access Europa
DNB Global Indeks Gladiator
SPP Aktiefond Global Öhman Sverige Hållbar

Källa: Nordnet 29/6 -20.

 

Mest köpta fonder, juni, Avanza Mest sålda fonder, juni, Avanza
Teknikfonder Guldfonder
Sverigefonder Korträntefonder (USD)
Globalfonder Korträntefonder (Euro)
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Blandfonder Infrastrukturfonder
Källa: Avanza, 29/6 -20.