Novo Nordisk närmare godkännande

Publicerad 2014-09-12 07:11

Aktie Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk har kommit ett steg närmare att få ett preparat mot fetma godkänt i USA. Preparatet har en försäljningspotential på 1 miljard dollar årligen.

Novo Nordisks preparat liraglutide är tillräckligt säkert och effektivt för att godkännas som behandling av patienter som lider av kronisk fetma med minst ett viktrelaterat hälsoproblem.

Det ansåg en panel bestående av oberoende experter, som på torsdagskvällen svensk tid med rösterna 14-1 rekommenderade det amerikanska läkemedelsverket FDA att godkänna preparatet, skriver Bloomberg News.

Processen har följts noga av investerare då det funnits viss enighet i att preparatet, som planerar att säljas under namnet Saxenda, har god potential att bli en storsäljare med en försäljning på över 1 miljard dollar årligen.

Enligt SME Direkts analytikerenkät väntas den årliga försäljningen av preparatet i genomsnitt kunna uppgå till 11,1 miljarder danska kronor när försäljningen toppar. En analytiker tror dock att den kan den bli så hög som 18,3 miljarder.

Expertpanelens rekommendation är dock endast en rekommendation, och det är inte säkert att FDA fattar samma beslut.

Analytiker verkar dock relativt säkra på att preparatet även får godkänt av FDA, då SME Direkts konsensusprognos redan innan panelens besked pekade på en sannolikhet för slutgiltigt godkännande på strax under 80 procent.

Återkoppling från FDA väntas 20 oktober.