Bostad Vinterkyla, lite vind och isläggning på älvarna gjorde att elpriserna i november landade på det högsta snittet för en novembermånad på tio år. Det konstaterar Elskling i ett månadsbrev.

Enligt Elskling blev månadens spotpris 43,89 öre/kWh för Luleå (SE1) och Sundsvall (SE2). Samtidigt var snittpriset 83,52 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm) samt 112,56 öre/kWh för SE4 (Malmö).

Det genomsnittliga spotpriset för samtliga fyra elområden är 71 öre/kWh. Det är cirka 294 procent högre än motsvarande period i fjol trots dåvarande höga elpriser. Det är det högsta elpriset för en novembermånad sedan 2011, skriver Elskling.

Att priserna varit så höga under månaden beror bland annat att vattenkraften i norr har gått på halvfart. Isen på älvarna behöver nämligen lägga sig för att underlätta produktionen. Det sker varje år men nu skedde det i tre älvar samtidigt vilket lett till en kännbar minskning av produktionen. Men även när isen lagt sig kan vi förvänta oss svängningar i elpriset.

– Vi kan vänta oss fortsatt stora prisvariationer även under december. Svängningarna i elpriset beror på en minskning av kärnkraft och en ökning av väderberoende elproduktion. Svenska Kraftnät förutspår att vi kommer att se en ökning av de dagar elpriserna pendlar mellan höga toppar och nollpris, säger Fabian van Beirs på Elskling.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.