Notering När Epiroc noteras på måndag kan det bli ett sug efter aktier från investerarna. Ett fokuserat gruvutrustningsföretag med bra marknadsposition och underliggande strukturella drivkrafter för tillväxt bör vara högintressant för marknaden.

Att avknoppningar numera är högsta mode bland börsföretag är inte så konstigt – historien har visat att det nästan alltid innebär ett ökar aktieägarvärde. Istället för ett bolag blir 1 + 1 oftast mer än 2 – och därför faller bolag efter bolag till föga och rättar in sig efter marknadens ”krav” på avknoppningar.

När nu Atlas Copco idag onsdag noteras utan rätt till aktier i Epiroc är det en märkeshändelse. Som ett av börsens äldsta bolag delas Atlas nu upp och på måndag noteras för första gången Epiroc.

Det nya bolaget är fokuserat på framförallt utrustning för gruv- och bergbrytning – och det är en verksamhet som förstås är cyklisk, men där det också finns klara strukturella tillväxtfaktorer. Bolaget pekar själva på urbaniseringen globalt som innebär ett stort behov av byggnation av både bostäder, samhällsinstitutioner och inte minst infrastruktursatsningar.

Allt detta innebär en hög efterfrågan av metaller, vilket innebär att det blir lönsamt med gruvor och att prospektera efter nya.

Epiroc är en av världens ledande leverantörer av utrustningen till gruvsektorn och hade förra året en omsättning på 31,4 miljarder – en ökning med 16 procent från året innan. Vinsten ökade med hela 30 procent till knappt 6 miljarder.

Och även 2018 har börjat starkt med en ökning av intäkterna med 11 procent trots tuffa jämförelsesiffror. Vinsten ökade också med sju procent till 1 515 miljoner – där ingår dock stora engångsposter för avknoppningen och börsnoteringen som inte kommer igen.

Atlas Copco faller idag med cirka 86 kronor vid lunchtid, vilket indikerar var kursen kommer hamna för Epiroc på måndag. Börsvärdet kan bli över 100 miljarder och även om det sannolikt finns en hel del gamla ägare i Atlas Copco som kommer sälja sina aktier i Epiroc till en början bör det också finnas ett stort sug efter aktier.

För det talar den starka utvecklingen av Epiroc det senaste året plus det faktum att bolaget på kapitalmarknadsdagen för knappt två veckor var klart optimistiska om framtiden på kortare sikt. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent till över 10 miljarder och andra kvartalets orderingång beskrevs som ”ihållande stark”.

Vd Per Lindberg spär också på optimismen på längre sikt. I en DI-intervju nyligen menar han att bolaget kommer vara betydligt större om fem år, dels för att bolaget då tagit en ledande position i digitaliseringen av sina kunder, dels för att Epiroc med en stark balansräkning också har musklerna för att göra miljardförvärv.

Historiskt är det också avknoppningen som brukar gå bäst på börsen efter delningen – även om det finns exempel på motsatsen som till exempel SCA-Essity. En anledning till det är sannolikt att investerarna generellt gillar fokuserade bolag med starka marknadspositioner. 

Brexit
Svidande nederlag för May – massivt nej till brexitavtalet
Kommentar
Rapportperioden: Konjunktursignaler avgörande trots utdelningsrekord
Wall Street
Uppåt i USA med teknik i topp
Fonder
Lista: Här är PPM-fonderna som försvinner
Placera
UBS: Låt pengarna ligga kvar på aktiemarknaden
Experttelefonen
Missa inte experttelefonens säsongspremiärRing oss på onsdag kl 10-12
Analyser
Här är tisdagens aktieanalyser
Börsen
Börsuppgången kom av sig
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Därför sänker Société Générale verkstadssektornSKF:s aktie "least preferred"
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Fingerprint lyfter efter partneravtal
Sektor
Analytiker: Missförstått USA-besked om gamblingbolag"Har ingen inverkan på nordiska spelbolag"
Börsen
Wahlroos: Börsuppgången endast tillfälligVill inte öka vikten aktier
Bostad
Fler mäklare tror på fallande bostadspriser
15/1
Trading Direkt: Brexitspecial och dagens börsvinnare
Boränta
Nu SÄNKER bolånejätten räntorna
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Spelbolag rasar efter amerikanskt uttalande
Bransch
Revansch för bioteknikfonder
Aktie
Så mycket ökade Clas Ohlsons försäljning
Aktie
Storpost i Stillfront såld med rabatt
Bud
Millicom bekräftar samtal om uppköpAktien steg rejält i New York
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Så blir MTG:s uppdelning
Aktietips
Tolv aktier som kan bli kursvinnare 2019
Foto: istockphoto
Sektor
Analytiker sänker verkstadsjättar
Krönika
Hernhag: Bra riskhantering extra viktigt i nedgångar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
2019
Swedbank: Börsen kan överraska på uppsidan”Men motvinden vänder till medvind senare i år”
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostadsrätter
Hemnet: Anmärkningsvärd utbudsökning i januari
Bostad
Allt färre tror på stigande bopriser