Notering När Epiroc noteras på måndag kan det bli ett sug efter aktier från investerarna. Ett fokuserat gruvutrustningsföretag med bra marknadsposition och underliggande strukturella drivkrafter för tillväxt bör vara högintressant för marknaden.

Att avknoppningar numera är högsta mode bland börsföretag är inte så konstigt – historien har visat att det nästan alltid innebär ett ökar aktieägarvärde. Istället för ett bolag blir 1 + 1 oftast mer än 2 – och därför faller bolag efter bolag till föga och rättar in sig efter marknadens ”krav” på avknoppningar.

När nu Atlas Copco idag onsdag noteras utan rätt till aktier i Epiroc är det en märkeshändelse. Som ett av börsens äldsta bolag delas Atlas nu upp och på måndag noteras för första gången Epiroc.

Det nya bolaget är fokuserat på framförallt utrustning för gruv- och bergbrytning – och det är en verksamhet som förstås är cyklisk, men där det också finns klara strukturella tillväxtfaktorer. Bolaget pekar själva på urbaniseringen globalt som innebär ett stort behov av byggnation av både bostäder, samhällsinstitutioner och inte minst infrastruktursatsningar.

Allt detta innebär en hög efterfrågan av metaller, vilket innebär att det blir lönsamt med gruvor och att prospektera efter nya.

Epiroc är en av världens ledande leverantörer av utrustningen till gruvsektorn och hade förra året en omsättning på 31,4 miljarder – en ökning med 16 procent från året innan. Vinsten ökade med hela 30 procent till knappt 6 miljarder.

Och även 2018 har börjat starkt med en ökning av intäkterna med 11 procent trots tuffa jämförelsesiffror. Vinsten ökade också med sju procent till 1 515 miljoner – där ingår dock stora engångsposter för avknoppningen och börsnoteringen som inte kommer igen.

Atlas Copco faller idag med cirka 86 kronor vid lunchtid, vilket indikerar var kursen kommer hamna för Epiroc på måndag. Börsvärdet kan bli över 100 miljarder och även om det sannolikt finns en hel del gamla ägare i Atlas Copco som kommer sälja sina aktier i Epiroc till en början bör det också finnas ett stort sug efter aktier.

För det talar den starka utvecklingen av Epiroc det senaste året plus det faktum att bolaget på kapitalmarknadsdagen för knappt två veckor var klart optimistiska om framtiden på kortare sikt. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent till över 10 miljarder och andra kvartalets orderingång beskrevs som ”ihållande stark”.

Vd Per Lindberg spär också på optimismen på längre sikt. I en DI-intervju nyligen menar han att bolaget kommer vara betydligt större om fem år, dels för att bolaget då tagit en ledande position i digitaliseringen av sina kunder, dels för att Epiroc med en stark balansräkning också har musklerna för att göra miljardförvärv.

Historiskt är det också avknoppningen som brukar gå bäst på börsen efter delningen – även om det finns exempel på motsatsen som till exempel SCA-Essity. En anledning till det är sannolikt att investerarna generellt gillar fokuserade bolag med starka marknadspositioner. 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studenpresent
Så ger du bort värdepapper i present"Tänk över skatteeffekterna"