Notering När Epiroc noteras på måndag kan det bli ett sug efter aktier från investerarna. Ett fokuserat gruvutrustningsföretag med bra marknadsposition och underliggande strukturella drivkrafter för tillväxt bör vara högintressant för marknaden.

Att avknoppningar numera är högsta mode bland börsföretag är inte så konstigt – historien har visat att det nästan alltid innebär ett ökar aktieägarvärde. Istället för ett bolag blir 1 + 1 oftast mer än 2 – och därför faller bolag efter bolag till föga och rättar in sig efter marknadens ”krav” på avknoppningar.

När nu Atlas Copco idag onsdag noteras utan rätt till aktier i Epiroc är det en märkeshändelse. Som ett av börsens äldsta bolag delas Atlas nu upp och på måndag noteras för första gången Epiroc.

Det nya bolaget är fokuserat på framförallt utrustning för gruv- och bergbrytning – och det är en verksamhet som förstås är cyklisk, men där det också finns klara strukturella tillväxtfaktorer. Bolaget pekar själva på urbaniseringen globalt som innebär ett stort behov av byggnation av både bostäder, samhällsinstitutioner och inte minst infrastruktursatsningar.

Allt detta innebär en hög efterfrågan av metaller, vilket innebär att det blir lönsamt med gruvor och att prospektera efter nya.

Epiroc är en av världens ledande leverantörer av utrustningen till gruvsektorn och hade förra året en omsättning på 31,4 miljarder – en ökning med 16 procent från året innan. Vinsten ökade med hela 30 procent till knappt 6 miljarder.

Och även 2018 har börjat starkt med en ökning av intäkterna med 11 procent trots tuffa jämförelsesiffror. Vinsten ökade också med sju procent till 1 515 miljoner – där ingår dock stora engångsposter för avknoppningen och börsnoteringen som inte kommer igen.

Atlas Copco faller idag med cirka 86 kronor vid lunchtid, vilket indikerar var kursen kommer hamna för Epiroc på måndag. Börsvärdet kan bli över 100 miljarder och även om det sannolikt finns en hel del gamla ägare i Atlas Copco som kommer sälja sina aktier i Epiroc till en början bör det också finnas ett stort sug efter aktier.

För det talar den starka utvecklingen av Epiroc det senaste året plus det faktum att bolaget på kapitalmarknadsdagen för knappt två veckor var klart optimistiska om framtiden på kortare sikt. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent till över 10 miljarder och andra kvartalets orderingång beskrevs som ”ihållande stark”.

Vd Per Lindberg spär också på optimismen på längre sikt. I en DI-intervju nyligen menar han att bolaget kommer vara betydligt större om fem år, dels för att bolaget då tagit en ledande position i digitaliseringen av sina kunder, dels för att Epiroc med en stark balansräkning också har musklerna för att göra miljardförvärv.

Historiskt är det också avknoppningen som brukar gå bäst på börsen efter delningen – även om det finns exempel på motsatsen som till exempel SCA-Essity. En anledning till det är sannolikt att investerarna generellt gillar fokuserade bolag med starka marknadspositioner. 

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
Börsen
Sur börs
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Asien
Trumps Kina-tullar sänker fastlandsbörserna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Magnolia Bostad flyttar till Stockholmsbörsen
Foto: Michael Probst/AP/TT
ECB rör inte räntan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.