Notering När Epiroc noteras på måndag kan det bli ett sug efter aktier från investerarna. Ett fokuserat gruvutrustningsföretag med bra marknadsposition och underliggande strukturella drivkrafter för tillväxt bör vara högintressant för marknaden.

Att avknoppningar numera är högsta mode bland börsföretag är inte så konstigt – historien har visat att det nästan alltid innebär ett ökar aktieägarvärde. Istället för ett bolag blir 1 + 1 oftast mer än 2 – och därför faller bolag efter bolag till föga och rättar in sig efter marknadens ”krav” på avknoppningar.

När nu Atlas Copco idag onsdag noteras utan rätt till aktier i Epiroc är det en märkeshändelse. Som ett av börsens äldsta bolag delas Atlas nu upp och på måndag noteras för första gången Epiroc.

Det nya bolaget är fokuserat på framförallt utrustning för gruv- och bergbrytning – och det är en verksamhet som förstås är cyklisk, men där det också finns klara strukturella tillväxtfaktorer. Bolaget pekar själva på urbaniseringen globalt som innebär ett stort behov av byggnation av både bostäder, samhällsinstitutioner och inte minst infrastruktursatsningar.

Allt detta innebär en hög efterfrågan av metaller, vilket innebär att det blir lönsamt med gruvor och att prospektera efter nya.

Epiroc är en av världens ledande leverantörer av utrustningen till gruvsektorn och hade förra året en omsättning på 31,4 miljarder – en ökning med 16 procent från året innan. Vinsten ökade med hela 30 procent till knappt 6 miljarder.

Och även 2018 har börjat starkt med en ökning av intäkterna med 11 procent trots tuffa jämförelsesiffror. Vinsten ökade också med sju procent till 1 515 miljoner – där ingår dock stora engångsposter för avknoppningen och börsnoteringen som inte kommer igen.

Atlas Copco faller idag med cirka 86 kronor vid lunchtid, vilket indikerar var kursen kommer hamna för Epiroc på måndag. Börsvärdet kan bli över 100 miljarder och även om det sannolikt finns en hel del gamla ägare i Atlas Copco som kommer sälja sina aktier i Epiroc till en början bör det också finnas ett stort sug efter aktier.

För det talar den starka utvecklingen av Epiroc det senaste året plus det faktum att bolaget på kapitalmarknadsdagen för knappt två veckor var klart optimistiska om framtiden på kortare sikt. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent till över 10 miljarder och andra kvartalets orderingång beskrevs som ”ihållande stark”.

Vd Per Lindberg spär också på optimismen på längre sikt. I en DI-intervju nyligen menar han att bolaget kommer vara betydligt större om fem år, dels för att bolaget då tagit en ledande position i digitaliseringen av sina kunder, dels för att Epiroc med en stark balansräkning också har musklerna för att göra miljardförvärv.

Historiskt är det också avknoppningen som brukar gå bäst på börsen efter delningen – även om det finns exempel på motsatsen som till exempel SCA-Essity. En anledning till det är sannolikt att investerarna generellt gillar fokuserade bolag med starka marknadspositioner. 

Foto: Johan Nilsson/TT
Elpriset
Så dålig koll har vi på elförbrukningenVar femte svensk vet inte vad de betalar för elen.
Foto: Adam Ihse/TT
Börsen
Så går börsen under valåren
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Engångsposter tyngde Opus
Börsen
Börsen vände uppåt med Peab som vinnare
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bättre än väntat för Nibe
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Peab slog förväntningarna
Asien
Mest uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Rapportbolag ledde uppgång på Wall Street
Kommentar
Kommentar: Fina värdeökningar i BureSubstansvärdet upp 12 procent.
Analys
THQ: "Skyhöga förväntningar – dags ta hem vinsten"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Aktier
SCA ersätter Electrolux i Nordeas modellportfölj
Aktier
Två köptips från Affärsvärlden – och två aktier att vänta med
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Sämre på alla fronter för Ica – aktien backar på börsen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Cherry ökade både intäkter och kostnader
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Rapport
Stark rapport från New Wave – aktien klättrar 7 procent
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
"Valutgången kan sänka kronan"
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Vackert väder sänkte friskvårdskedjan
Foto: THQ Nordic
Kommentar
Kommentar: Nytt kursrekord för THQ
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Nu stoppas kraftiga elnätsprishöjningar
Analyser UPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Aktier
Nordeas fem favoriter bland småbolagenDessutom tre aktier att sälja.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fortsatt högre utbud av bostäder
Foto: Handicare
Analys
Analys: Mycket jobb återstår men Handicare kan ha bottnat
Rapport
THQ Nordic slog förväntningarna med råge
Foto: Rickard Kilström
Rapport
Storytel: Högre omsättning men sämre resultat
Foto: Vincent Yu/AP
Spel
Stopp för nya licenser bromsar spelmarknaden i Kina