Notering När Epiroc noteras på måndag kan det bli ett sug efter aktier från investerarna. Ett fokuserat gruvutrustningsföretag med bra marknadsposition och underliggande strukturella drivkrafter för tillväxt bör vara högintressant för marknaden.

Att avknoppningar numera är högsta mode bland börsföretag är inte så konstigt – historien har visat att det nästan alltid innebär ett ökar aktieägarvärde. Istället för ett bolag blir 1 + 1 oftast mer än 2 – och därför faller bolag efter bolag till föga och rättar in sig efter marknadens ”krav” på avknoppningar.

När nu Atlas Copco idag onsdag noteras utan rätt till aktier i Epiroc är det en märkeshändelse. Som ett av börsens äldsta bolag delas Atlas nu upp och på måndag noteras för första gången Epiroc.

Det nya bolaget är fokuserat på framförallt utrustning för gruv- och bergbrytning – och det är en verksamhet som förstås är cyklisk, men där det också finns klara strukturella tillväxtfaktorer. Bolaget pekar själva på urbaniseringen globalt som innebär ett stort behov av byggnation av både bostäder, samhällsinstitutioner och inte minst infrastruktursatsningar.

Allt detta innebär en hög efterfrågan av metaller, vilket innebär att det blir lönsamt med gruvor och att prospektera efter nya.

Epiroc är en av världens ledande leverantörer av utrustningen till gruvsektorn och hade förra året en omsättning på 31,4 miljarder – en ökning med 16 procent från året innan. Vinsten ökade med hela 30 procent till knappt 6 miljarder.

Och även 2018 har börjat starkt med en ökning av intäkterna med 11 procent trots tuffa jämförelsesiffror. Vinsten ökade också med sju procent till 1 515 miljoner – där ingår dock stora engångsposter för avknoppningen och börsnoteringen som inte kommer igen.

Atlas Copco faller idag med cirka 86 kronor vid lunchtid, vilket indikerar var kursen kommer hamna för Epiroc på måndag. Börsvärdet kan bli över 100 miljarder och även om det sannolikt finns en hel del gamla ägare i Atlas Copco som kommer sälja sina aktier i Epiroc till en början bör det också finnas ett stort sug efter aktier.

För det talar den starka utvecklingen av Epiroc det senaste året plus det faktum att bolaget på kapitalmarknadsdagen för knappt två veckor var klart optimistiska om framtiden på kortare sikt. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent till över 10 miljarder och andra kvartalets orderingång beskrevs som ”ihållande stark”.

Vd Per Lindberg spär också på optimismen på längre sikt. I en DI-intervju nyligen menar han att bolaget kommer vara betydligt större om fem år, dels för att bolaget då tagit en ledande position i digitaliseringen av sina kunder, dels för att Epiroc med en stark balansräkning också har musklerna för att göra miljardförvärv.

Historiskt är det också avknoppningen som brukar gå bäst på börsen efter delningen – även om det finns exempel på motsatsen som till exempel SCA-Essity. En anledning till det är sannolikt att investerarna generellt gillar fokuserade bolag med starka marknadspositioner. 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Två långsiktiga utdelningshöjare
Foto: Jessica Gow/TT
Insider
Flera insiderköp i MQ efter kursfallet
Börsen
Sur avslutning på börsveckan
Foto: istockphoto
Aktie
Invuo handelsstoppad efter uppgång
Aktier
Här är veckans hetaste aktier
Aktier
En magisk formel för Stockholmsbörsen
Analyser
Höjd riktkurs för H&M bland dagens analyser
Aktier
Hernhag: Bästa strategierna för de mest blankade aktierna
Aktie
Fonderna som drabbas av läkemedelsjättens kurskollaps
Aktie
Här är villkoren för Dustins nyemission
Aktie
Storytels intäkter högre än väntatMen färre kunder än prognos
Sektor
SEB sänker flera fastighetsaktierCastellum och Atrium Ljungberg sänks till sälj
Fastigheter
Klövern lägger bud på Agora
Aktie
Tesla: Ny tweet från Musk sänkte aktien
Aktier
ABG listar 24 nordiska uppköpskandidater
Fonder
Henrikssons nya aktiefynd
Notering
"Stenocare vill inte vara en del av cannabis-hajpen"Första cannabisbolaget som listas i Sverige
Podden: Så gör du när boräntorna stiger
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
"Rimlig värdering med tanke på penningtvättrisk"JP Morgan sänker rekommendation
Juridik
Ung duo åtalas för kursmanipulationBad åklagaren om råd
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Boverket: Kraftiga hyreshöjningar på andrahandsmarknaden
Fonder
Brasiliansk börsfest inför helgens presidentvalMen risk för baksmälla
Aktietips
Fyra köpvärda aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Fortsatt prisåterhämtning för bostadsrätter
Ekonomi UPPDATERAD
Bornold går till Söderberg & Partners
Analys
Bygghemma: Carnegie varnar för sommareffekter
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktier
Carnegie: Två intressanta sektorer