Aktie (Uppdaterad) Norwegian Airs står på randen till kollaps och därför är inga kvarvarande alternativ uteslutna för att rädda flygbolaget, enligt uttalanden från vd Jacob Schram vid en presskonferens på måndagen efter att norska staten sagt nej till ytterligare stöd.

Regeringens besked är att det vore ”ett oförsvarligt bruk av offentliga medel” att dela ut det miljardstöd som Norwegian bett om.

Näringsminister Iselin Nybø hänvisade bland annat beslutet till risken för konkurrenssnedvridning och att staten redan har vidtagit stödåtgärder för branschen.

Det norska flygbolaget undersöker just nu alla till buds stående möjligheter i arbetet med att hitta en lösning för verksamhetens fortlevnad, enligt vd:n.

”Vi behöver hjälp för att klara vintern och fram emot sommaren 2022. Sommaren 2021 kommer bli bättre, inte normalt men kanske upp till 60 procent av normala nivåer och därifrån kan vi se en normalisering. Det vi behöver är hjälp att komma igenom vintern”, säger vd Jacob Schram.

Hos Norwegian togs beskedet från regeringen emot som ”ett knytnävsslag i magen”, enligt vd:n. Han sade också att dörren nu öppnas för en av Norwegians främsta konkurrenter, ”ett ungerskt bolag som statsministern själv vill bojkotta” på grund av dess ovillighet till att förhandla med fack (Wizz Air reds anm).

På direkt fråga om hur nära Norwegian är konkurs svarade Jacob Schram att ”ingenting kan uteslutas”.

”När det kommer till detta (konkurs reds anm), permitteringar och uppsägningar. Det är krävande, det råder intet tu tal om. Vi fortsätter arbetet med att försöka hitta lösningar. Jag har ingen garanti att ge för att vi kommer klara oss, men vi arbetar för det”, sade han.

Jacob Schram menar att Norwegian behöver hjälp utifrån för att klara vintern.

”Vi har likviditet nog för att klara en del av vintern, och det kommer också an på vilka val och disponeringar vi gör i fråga om hur länge vi klarar oss”, sade han.

Finanschef Geir Karlsen fyllde i.

”Det är inte så att kassan är tom här och nu”, sade han.

Norwegian-aktien backade omkring 17 procent på måndagsförmiddagen i Oslo.