Aktie Norwegian Air ska minska skuldsidan till 20 miljarder norska kronor och ta in ytterligare 4-5 miljarder norska kronor, framgår av en ny strategiplan som skickades ut av flygbolaget på torsdagen. Efter åtgärderna kommer existerande ägare ha 5 procent av aktierna i bolaget.

Kapitalanskaffningen ska ske genom en kombination av nyemission till befintliga aktieägare, en riktad nyemission till nya aktieägare och andra former för eget kapital.

Norwegian uppger sig ha tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen och nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen.

Planen är att ha cirka 50 flygplan i drift på marknaderna Norge, Norden och Europa under 2021 och succesivt öka till cirka 70 flygplan under 2022, skriver Norwegian. Däremot planerar man att slopa långlinjenätet. 

”Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa”, säger vd Jacob Schram.

Norwegians styrelse avser alltså förenkla bolagsstrukturen och upprätta ett europeiskt linjenät utan långdistans.

”Planen lägger grunden för ett starkare och mer konkurrenskraftigt Norwegian som kommer attrahera investerare och ge ett förbättrat erbjudande till kunderna”, skriver bolaget.

”Inrikesresor i Norge och flygningar mellan vår nordiska hemmamarknad och resten av Europa har alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät och det är just det som ligger till grund för hur Norwegian ska se ut i framtiden”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Pandemin har haft stora konsekvenser för hela flygbranschen och reserestriktioner har haft en särskilt dramatisk påverkan på långdistansresornas efterfrågan. Norwegians hela Dreamlinerflotta har varit parkerad sedan i mars 2020 och det finns en stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistanslinjer framöver.

Med sådana förutsättningar är Norwegians långdistansverksamhet inte hållbar och bolaget har därför beslutat att avveckla den. Till följd av det beslutet har styrelserna för dotterbolagen som huvudsakligen sysselsätter medarbetare på långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA, kontaktat insolvensutövare. I takt med att de negativa effekterna av pandemin avtar och efterfrågan kommer tillbaka, kommer Norwegian fortsätta utveckla bolaget mot lönsamhetsfokus.

Den irländska reorganiseringsprocessen och den norska rekonstruktionen fortsätter som planerat och planen som presenterades idag förutsätter godkännande i båda processerna, stöd från borgenärer.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"