Aktie (Uppdaterad) Flygbolaget Norwegian inleder en rekonstruktionsprocess enligt irländsk lagstiftning (examinership). Processen, som kan ta upp till fem månader, gäller dotterbolaget Norwegian Air International (NAI) och helägda Arctic Aviation Assets DAC (AAA) med dotterbolag.

Norwegian kommer även att gå in i och erhålla skydd under rekonstruktionsprocessen som en anknuten part.

”Norwegian har valt en irländsk process eftersom flygplanstillgångarna ägs av bolag baserade i Irland. Norwegian har tagit beslutet i alla intressenters intresse”, skriver flygbolaget.

Enligt Norwegian har beslutet att inleda processen tagits till följd av den norska regeringens besked att inte ge bolaget ytterligare stöd under den pågående covid-19-pandemin.

Norwegian fortsätter att flyga enligt nuvarande linjeprogram och aktien handlas som vanligt på Oslo Børs, uppger flygbolaget.

”Att ansöka om skydd för att reorganisera under irländsk lag är ett beslut som vi har fattat för att säkra Norwegians framtid till fördel för våra anställda, våra kunder och våra investerare. Vårt mål är att hitta lösningar i samarbete med våra intressenter så att vi kommer igenom det här som ett finansiellt starkare och mer robust flygbolag”, säger Norwegians vd Jacob Schram.

Flygbolaget framhåller att flera andra transportföretag har inlett olika varianter av rekonstruktionsprocesser och nått utfall som har varit positiva för kunder, anställda, aktieägare och andra intressenter.

”Norwegian känner därför förvissning om att även vi kommer att komma fram som ett starkare och mer effektivt flygbolag, redo att möta den förnyade flygefterfrågan under 2021 efter att covid-19-pandemin avklingar”, skriver bolaget.

Baserat på Norwegians nuvarande kassaposition och prognoser framåt tror sig företaget ha tillräckligt med likviditet för att klara av processen, heter det.

Flygbolaget kommer att hålla en presskonferens vid 18-tiden på onsdagen.

Tidigare på onsdagen handelsstoppades aktien på Oslobörsen.