Bjørn Kjos.

Sektor Flygbolaget Norwegian Airs grundare och tidigare vd Bjørn Kjos har investerat i ett nytt norskt långdistansflygbolag, rapporterar E24. Det nya bolaget – Norse Atlantic Airways – siktar på börsnotering i april.

Bjørn Kjos är med i ägarkretsen bakom Norse Atlantic Airways, som ska upprätta långdistansrutter mellan Europa och USA så snart som möjligt efter att Norwegian nu lagt ned sina långdistansrutter, skriver den norska näringslivssajten.

”Det är nu man kan säkra bra tillstånd och helt rätt tidpunkt att göra klart för avgång”, sade han till E24.

Norwegian lade ned långdistansflyget som en del av den omorganisation som sattes i verket för att rädda bolaget under den för flygbranschen katastrofala coronaviruspandemin.

Det nya bolaget ska flyga på många av de rutter som Norwegian trafikerat och likt Norwegian Air göra så med plantypen Boeing 787 Dreamliner. De första avgångarna planeras till december 2021 och ruttnätet kommer utgå från Oslo, London och Paris mot New York, Los Angeles och Miami.

Framtida samarbeten mellan Norse Atlantic Airways och Norwegian Air, som siktar på att flyga inom Europa framgent, är något som Bjørn Kjos inte utesluter. Andra möjliga samarbetspartner är brittiska Easyjet och amerikanska Jetblue.

Norse Atlantic Airways siktar på att ta in 1,4 miljarder norska kronor i samband med en börsnotering som bolaget planerar för i april.