Northern Light ger ljus framtid för Bahnhof

Publicerad 2017-08-22 22:44

Aktie Prismässigt är det kanske inget fynd. Men tillväxtaktien Bahnhof lär fortsätta locka placerare. Vinsttrenden är dessutom stadigt uppåt för bolaget, konstaterar Marcus Hernhag.

Bredbandsbolaget Bahnhofs första halvår innebar 477 miljoner kr i omsättning. Då bolaget upprepar målet 1 miljard kr i försäljning under 2017 innebär det att andra halvåret blir ännu lite starkare. Motsvarande för rörelseresultatet som under årets sex första månader växte till 53,6 miljoner kr. Här är målet på helåret 110 miljoner kr, vilket är mer än det dubbla.

En framträdande tillväxtfaktor är att Bahnhof nu lanserat det nya fibernätet Northern Light. Det här är också något som kan driva tillväxten även kommande år då nätet är byggt för kommande generations tjänster som kräver mycket bandbredd.

Bahnhof investerade 47,5 miljoner kr under första halvåret, vilket är en stor del av kassaflödet på 60 miljoner kr från den löpande verksamheten. Med 185 miljoner i kassan och stigande resultat har bolaget resurser att behålla den stigande utdelningstrenden.

På helåret 2017 är Bahnhofs prognos 7,90 kr per aktie. Efter kurslyftet på 3,5 procent efter delårsrapporten handlas aktien till 24 gånger den vinstprognosen. Det är välförtjänt högt för detta snabbväxande bredbandsbolag.

Däremot är det inget fynd direkt heller. Ett p/e-tal i de regionerna är omkring det högsta bolaget haft de senaste tio åren. Så länge börsen står högt och räntorna är låga lär en tillväxtaktie som Bahnhof fortsatt locka placerare. Vinsttrenden är dessutom stadigt uppåt för bolaget.

Amerikanska Amazons intåg i Europa riskerar att vässa konkurrensen och prispressen. Det kan i viss mån slå mot Bahnhofs datatjänster och serverhallar, men med eget fibernät, webbhotelltjänster och en växande skara privatkunder i premiumsegmentet står det till synes effektiva Bahnhof stadigt. Bolaget har dessutom en stark profil inom integritet på nätet.

Sammantaget framstår det på Aktietorget noterade Bahnhof som ett bra tillväxtbolag vars aktie lär tuffa på minst lika bra som börsindex framöver.