Aktier Nordnets kunder i Norge drogs med i börsoptimismen och nettoköpte aktier för drygt 780 miljoner norska kronor i oktober. Det visar ny månadsstatistik från nätmäklaren. 

Den totala handelsvolymen på Nordnets norska plattform uppgick till 24,6 miljarder norska kronor under oktober, som var en händelserik månad på börsen med bland annat en lång rad kvartalsrapporter. 

Vidare framgår det av nätmäklarens månadsstatistik att småspararna nettoköpte aktier för 783 miljoner norska kronor i oktober. Framför allt var det aktier inom laxodlingsbranschen och oljesektorn som lockade Nordnets kunder, skriver bolaget i ett pressmeddelande (se tabell längre ned). 

Den mest köpta aktien tillhörde laxodlingsbolaget Salmar där nettoköpen uppgick till 169 miljoner norska kronor. I en kommentar säger Nordnets sparekonom Mads Svendsvik Johannesen att Salmar likt hela laxodlingsbranschen straffats hårt på börsen under hösten.

Detta efter att regeringen föreslagit en ny skatt riktad mot laxnäringen som analytiker varnat för kan sänka bolagens vinster med upp till 30 procent. Men nu har regeringen öppnat för att ändra förslaget. 

– Marknaden tolkade självklart detta som positivt och våra kunder har köpt aktien efter det dramatiska kursfallet, säger Mads Svendsvik Johannesen vidare i kommentaren och syftar på Salmar. 

Överst på listan över de mest sålda aktierna placerar sig industrikoncernen Yara. Småspararna nettosålde Yara-aktier för 68 miljoner norska kronor under månaden, enligt Nordnet. 

Tabell: Mest köpta respektive sålda aktierna i oktober bland Nordnets norska kunder 

           Mest köpta          Mest sålda
Salmar Yara International
Vår Energi Norsk Hydro
Aker BP TGS
Mowi Autostore
Lerøy Seafood Kahoot
PGS Wallenius Wilhelmsen
Crayon Group Norwegian Air Shuttle
Entra Subsea 7
Noram Drilling Borr Drilling
Hafnia Aker Solutions