Bostad Boprisrallyt fortsatte med oförminskad styrka i mars, särskilt för villor, men i den mån uppgången drivs av pandemin kan en kommande normalisering dämpa utvecklingen. Det skriver analytiker i kommentarer till Valueguards boprisstatistik för mars.

”Ingen ände på boprisrallyt”, konstaterar ekonomen Marcus Widén i SEB:s morgonbrev.

Han noterar att SEB för ett år sedan trodde på att pandemin skulle leda till en nedgång för bostadspriserna med 10-15 procent, i linje med historiska mönster, men att priserna nu ett år senare i stället kom att stå 15 procent högre. Denna prognosmiss gör att man får vara ödmjuk inför kommande bedömningar, menar han.

”Det är svårt att se vad som ska styra den rådande trenden i annan riktning annat än att observera att både prisökningstakten, boprissentiment och värdering ligger högt ur en historisk kontext. Helåret 2021 kommer bli starkt, men osäkerheten kring 2022 börjar bli väldigt stor. Om uppgången är avhängig pandemin kan man ställa sig frågan vad som händer när vi får möjlighet att gå tillbaka till någon form av normalitet? För bopriser kanske framför allt när den extrema stödpolitiken som gynnar i princip alla tillgångar går mot normalitet”, skriver Marcus Widén.

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna steg 2,1 procent i mars, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång om 2,0 procent. Det var den elfte månaden i rad som bostadspriserna steg och årstakten fortsatte att växla upp till 15,5 procent, den högsta ökningstakten sedan oktober 2015.

Det är fortsatt villapriserna, upp 2,8 procent i mars, som driver uppgången på bostadsmarknaden. Under det senaste året har villapriserna stigit 20,3 procent, den första ökningen över 20 procent sedan Valueguard började sammanställa data. Samtidigt är bostadsrättspriserna upp mer beskedliga 8,0 procent, vilket är rätt väl i linje med den historiska trenden.

För första halvan av april visar Valueguards data på svagt sjunkande bostadsrätter i Stockholm, -0,1 procent från i mars. I Göteborg stiger priserna svagt, +0,2 procent.

Nordeas seniorekonom Susanne Spector noterar i ett marknadsbrev att bostadspriserna går rakt genom taket, med fortsatt snabba uppgångar till nya rekordnivåer i mars. Trots många transaktioner förefaller det finnas en brist på bostäder i förhållande till efterfrågan.

”Bostadspriserna har redan i mars stigit 4,5 procent i år”, skriver hon och konstaterar att det är starkare än Nordeas prognos om en uppgång om 9 procent för hela 2021.

Bostadspriserna lyfts nu av låga räntor, starka hushåll och ändrad efterfrågan till följd av pandemin, men de närmaste månaderna tror Nordea på en inbromsning av prisökningarna.

”Fyra faktorer som kan dämpa de snabba ökningarna är en normalisering av hushållens konsumtion, högre räntor, mindre uppsida på börsen framöver och det faktum att värderingarna redan är höga”, skriver hon.

Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, konstaterar även hon att den starka bopristrenden fortsatte i mars, där villor fortsätter att gå mycket starkare än bostadsrätter.

Riksbanken väntas inte ha bråttom att höja räntan framöver när pandemin lättar, eftersom det underliggande inflationstrycket förblir måttligt.

”Detta talar för bostadspriser. Med detta sagt förväntar vi oss mer dämpade bosprisökningar under andra halvåret. En faktor är att vi förväntar oss att antalet bostadsannonser kommer att öka efter pandemin, men vi förväntar oss också att sentimentet på bostadsmarknaden dämpas något”, skriver Helena Bornevall i ett marknadsbrev.

Bostad
Normalisering efter pandemin kan dämpa boprisrallyt
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Konjunktur
Swedbank: Ökad tillväxt i sikte"Sverige i startblocken för en rejäl återhämtning"
Börsen
Asien: Kraftigt nedåt i Tokyo
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Bopriserna fortsatte uppåt i marsMen vissa tecken på inbromsning för bostadsrätter i april
Aktie
Stora Enso stänger pappersproduktion i Sverige och Finland
Foto: FREDRIK SANDBERG
Rapport
Bättre än väntat för Byggmax
Rapport
Getinges resultat klart över förväntan
Rapport
Vinst för Fingerprint
Aktie
Traton höjer utsikterna för 2021
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Notering
"Värderingen tar bort potentialen i Hemnet"Börsveckans råd: Avstå att teckna
Börsen
Viss börsfrossa inför rapportperioden
Paretos favorit i bettingsektornFärsk sektoruppdatering från banken
Krönika
Hernhag: Den bästa förvärvsstrategin
Rapporterna
Strategen: Rapporterna kan överraskaNu drar rapportperioden i gång på allvar
Analys
Nordea: "Hemester" här för att stannaHöjer Dometic till köp
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda bolag inom matsektornOch några aktier du kan strunta i
Aktietips
Di: Strategiska förvärv lockar i Arjo
Aktietips
AFV: Footway köpvärd trots kursrusning"Klart billigare än andra e-handlare"
Krönika
Lindberg: Lönsam matematik i köpmaskinerna
Aktiechatt
Hernhag: Fem nordiska utdelningsfavoriterOch två bolag han nyligen ökat i
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Carnegie sänker Thule till sälj"Fortsatt god utveckling men hög värdering"
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch värdering oroar DanskeBanken sänker estimaten