Sektor Norska staten kommer inte gå in med mer kapital för att rädda SAS, säger landets näringsminister Jan Christian Vestre vid en presskonferens på tisdagen.

Norge har tidigare ställt ut lån till SAS, och dessa kan komma att konverteras på ett sådant sätt att staten ändå återkommer som ägare i SAS, enligt näringsministern. Landet har dock inte avsikten att bli en långsiktig ägare i SAS, som för närvarande arbetar med att hitta en lösning för att rädda verksamheten med omställningsprogrammet SAS Forward.

Processen är dock beroende av att andra kreditorer också ställer upp på planen att konvertera skulder till aktier, understryker Jan Christian Vestre.

SAS har i kölvattnet av den nya strategin, som ska leda till konvertering av skulder samt intag av nytt eget kapital, bekymmer med strejk- och lockout-hot. Ministern vädjar till SAS om att nå en lösning med alla involverade.

Danmark har till skillnad från Sverige och Norge valt att gå in med nytt kapital till SAS.

”Att Danmark gör ett annat val beror på en annan situation. Exempelvis är Kastrup (Köpenhamns flygplats reds anm) en stor arbetsgivare i Danmark”, säger Jan Christian Vestre på frågan om varför en ”dansk lösning” inte var aktuell för Norge.