Nordnets avgående vd Peter Dahlgren.

Aktie Nordnets vd Peter Dahlgren lämnar sin post med omedelbar verkan.

Nordnets styrelseledamot Tom Dinkelspiel bekräftar för Privata Affärer att Peter Dahlgren slutar som vd för nätmäklaren.

Beslutet fattades i enighet på måndagen och den kommersiella chefen Anders Danielsson har utsetts till tillförordnad vd.

– Man kommer till en punkt i diskussionen med Peter där bägge parter kände ett behov av ett annat ledarskap och då landade vi i att det var bättre att gå skilda vägar, säger Tom Dinkelspiel.

När tror du att Nordnet kan ha en ny vd på plats – och hur ser nästa vd ut?

– Det är inte superbråttom för vi har förtroende för Anders Danielssons förmåga. Arbetet börjar nu och det kan ta tre, sex eller nio månader. Nu ska vi börja mejsla ut en kravprofil, säger Tom Dinkelspiel.

Nordnet utsågs till Årets Bank 2017 och då var framtidstron stor på Nordnet, bade hos vd Peter Dahlgren och hos Sverigechefen Eva Trouin. Sedan dess har nu både Trouin och Dahlgren lämnat banken.

Finns det något samband mellan att både Sverigechefen och vd:n avgår inom fyra månader?

– Nej, det finns inte något sådant samband.

Vad har hänt sedan utmärkelsen Årets Bank – uppenbarligen har framtidstron inte utvecklats?

– Det finns en obändig framtidstro i Nordnet, både från styrelsen och ägarna samt den nya ledningen, inklusive personalen. När vi köpte ut bolaget, behövde vi göra stora investeringar och det förändringsarbetet har Peter Dahlgren lyckats väl med.

Vilka förändringar talar du om?

– Den nya appen, bolåneförändringarna och swish är några exempel. De har alla varit lyckosamma.

Vad har inte varit lika lyckosamt?

– Peter Dahlgren har själv sagt att satsningen på AI inte har funkat. Men om man inte spänner bågen händer ingenting. Förändringsarbetet har varit intensivt och arbetsamt, men nu är vi i en lugnare fas, säger Tom Dinkelspiel.

Peter Dahlgren rekryterades till Nordnet i slutet av maj 2017, efter att familjen Dinkelspiels finanshus Öhman och riskkapitalistbolaget Nordic Capital i februari samma år köpte ut nätbanken från Stockholmsbörsen.