Aktier Nordnets aktielåneprogram utökas i december till att även gälla amerikanska och kanadensiska aktier. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Nätmäklaren Nordnet lanserade 2018 sitt aktielåneprogram som omfattar kunder med kapitalförsäkring, tjänstepension och privatpension. Nu utökas programmet, som tidigare gällde enbart nordiska aktier, med amerikanska och kanadensiska aktier noterade på New York-börsen (NYSE), Nasdaqbörsen, Torontobörsen och TSX Venture Exchange, skriver Nordnet i ett pressmeddelande. 

Aktierna som är noterade på börserna kommer att ”adderas successivt” med start i december, fortsätter nätmäklaren.

– Det känns väldigt kul att kunna göra aktielåneprogrammet ännu bredare, och därmed ytterligare öka värdet för spararna. Särskilt i dessa tider med stor osäkerhet på börsen är det extra värdefullt att kunna ge spararna en tredje typ av avkastning i tillägg till utdelningar och eventuella positiva värdeförändringar, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet, i en kommentar.

Sedan starten för fyra år sedan har Nordnets svenska kunder fått dela på mer än 200 miljoner kronor inom ramen för aktielåneprogrammet, uppger bolaget vidare i pressmeddelandet. 

Aktielåneprogrammet innebär att Nordnet Pension, som formell ägare av aktierna i de olika kontotyperna, kan låna ut kundens aktier till externa parter, exempelvis kapitalförvaltare, som betalar ersättning för det, vilken i sin tur delas mellan kunden och nätmäklaren efter avdrag för agentens arvode.