Placera Teknik och Hälsovård blev de stora sektorvinnarna på börsen under veckan då valresultatet i USA gled över till Joe Bidens fördel. Det konstaterar Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet, som på Nordnetbloggen går igenom hur de olika tillgångsklasserna påverkats av valet. Sämst har det gått för Energi.

Direkt efter valnatten drabbades marknaderna av nervositet, som dock snabbt försvann. Förra veckan slutade positivt på börserna, och denna vecka har fortsatt spikrakt uppåt.

Eftersom det slutgiltiga valresultatet ännu inte är klart kan det fortfarande bli en splittring i kongressen. Om det blir så ”slipper börsen alltför tvära kast” om inget av de stora partierna kontrollerar presidentposten, senaten och representanthuset, skriver Alexander Gustafsson.

”Negativ filt över sektorn”

Hälsovård har hittills i år inte varit en framgångsrik sektor, vilket är förvånande då efterfrågan på antikroppstester, vaccin och sjukvårdsutrustning varit mycket stor.

”Den något negativa filten som legat över sektorn har varit politisk där det börjar viskas om reformer och regleringar”, skriver Alexander Gustafsson i Nordnetbloggen.

Det har gjort att flera bolag i sektorn varit extra pressade under året, trots att flera visat ganska fina siffror i kvartalsrapporterna.

Största förloraren

Om Teknik och Hälsovård är de stora vinnarna sedan valet är Energi den största “förloraren”, eftersom uppgången ”bara” varit 3 procent för sektorn samtidigt som index som helhet steg mer än det dubbla.

De oljerelaterade bolagen hade föredragit en tydlig Trump-vinst, men så blir det inte sett till vad marknaden just nu prisar in, menar Alexander Gustafsson.

Stark vecka för ädelmetaller

Både guld och silver hade en stark vecka. Även om guldet steg så var det en relativt svag utveckling i jämförelse med börsen. Silver har f återhämtat sig något från kräftgången under de senaste månaderna.

Även kryptovalutorna har utvecklats positivt under de senaste dagarna. De utökade restriktionerna från den andra vågen av covid-19, samt de centralbanksstimulanser som sannolikt följer i spåren på pandemin gjorde att bitcoin fick medvind under veckan.

Dollarn tog stryk

Den amerikanska dollarn tog ”lite stryk” under andra halvan av valveckan, trots att valutan under de värsta pandemiveckorna i våras ”var den tillgångsklass som gick bäst”.

VIX-indexet visar vad marknaden prisar in för volatilitet de kommande 30 dagarna. Under förra veckan steg indexet kraftigt, upp emot nivån 40, som är en indikation på mycket hög osäkerhet.

”Efter valnatten så ser vi att börsen tog ett djupt andetag och började lugna ner sig. Det säger ändå något om att de finansiella marknaderna börjar lyfta blicken och ser förbi amerikanska presidentvalet och tar utfallet med lugn och ro, skriver Alexander Gustafsson.

Tabell: De sektorer som vunnit efter valet på de amerikanska börserna, jämfört med utvecklingen sedan 1 januari respektive utvecklingen på fem år.

Sektor Från 2 nov, % Från 1 jan,% Senaste 5 åren,%
Information Technology 9,40 32 186
Health Care 8,10 8 54
Telecommunication Services 7,70 17 43
Consumer Discretionary 7,70 28 95
Materials 7,50 11 50
Industrials 7,10 0 44
Financials 5,40 -18 27
Consumer Staples 4,10 3 31
Utilities 3,00 -1 47
Energy 3,00 -51 57
Källa: Nordnet, 9/11 -20.