Fonder I den starka starten på börsåret 2023 köpte fondspararna på sig teknikaktier medan fonder med ränteinslag fick stryka på foten. Det visar ny månadsstatistik från Nordnet. 

Världens börser har inlett det nya året med stigande kurser. Stockholmsbörsens är upp drygt 8 procent den senaste månaden medan det breda europeiska Stoxx 600-indexet har avancerat omkring 6,5 procent. Under samma period har amerikanska S&P 500 bjudit på en 6-procentig uppgång. 

– Många blev nog lite tagna på sängen av det här rallyt. Konsensus innan nyår var att första halvåret väntades bli ganska surt, medan den andra halvan spåddes bli ljusare. Men när tillräckligt många tror att något kommer att hända längre fram tenderar det att hända nu istället, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Bolagets fondsparare köpte framför allt på sig teknikfonder i kursrallyt. 

– Nu när marknaden andas optimism, om än något skör, så vågar spararna köpa smalare fonder igen, kommenterar Frida Bratt, och fortsätter:

– En teknikfond gör exempelvis comeback i köptoppen, och här finns en förhoppning om att den så uselt presterande tekniksektorn 2022 kan göra comeback i år då centralbankerna väntas slå av på räntehöjningstakten.

Även globalfonder och USA-fonder var populära bland spararna, tillägger Nordnet. 

– Kronan har stärkts mot dollarn den senaste tiden, men är fortfarande svag ur ett historiskt perspektiv. En stark dollar boostar avkastningen i både globalfonder och USA-fonder, men den dag riskaptiten kommer tillbaka med besked och den amerikanska centralbanken börjar sänka räntan igen blir effekten den motsatta, säger bolagets sparekonom Frida Bratt vidare i en kommentar.

Samtidigt fortsätter spararna att sälja av ”fonder med ”ränteinslag”, enligt Nordnet. Många passade även på att ta hem vinster i HSBC:s Turkietfond ”GIF Turkey Equity”, som rusat över 130 procent det senaste året. 

– Turkietfonder var förra årets vinnare – börsen i Istanbul gick bra när placerare ville undkomma den skyhöga inflationen genom att placera pengarna på aktiemarknaden. Men januari har startat sämre, så kanske är rallyt över för denna gång, kommenterar Frida Bratt. 

Tabell: Mest köpta respektive sålda fonderna hos Nordnet i januari. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag SEB Asset Selection
Länsförsäkringar Global Index Investerum Basic Value
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Carnegie Strategifond
Öhman Emerging Markets Lynx Dynamic
Spiltan Globalfond Investmentbolag Lannebo Räntefond Kort
Swedbank Robur Access Asien Carnegie Corporate Bond
Storebrand Global All Countries Amundi Funds Volatil World
Storebrand USA Alcur Grow
Swedbank Robur Ny Teknik HSBC GIF Turkey Equity
Spiltan Räntefond Sverige Nordea Småbolagsfond Norden