Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fonder Efter den flygande starten på året var börserna på ett betydligt mer ombytligt humör i februari. Spararna köpte då framför allt global- och tillväxtmarknadsfonder medan de sålde av Turkietfonder, visar månadsstatistik från nätmäklaren Nordnet. 

Januarirallyt följdes upp av en mer orolig handel i februari. Ny inflations- och ränteoro satte press på aktiekurserna under månaden. 

”Trots en hyperintressant rapportperiod i februari är det centralbankerna och inflationen som har börshumöret helt i sin hand”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar. 

Hos nätmäklar var global- och tillväxtmarknadsfonder allra mest populära i februari. Även två investmentbolagsfonder ligger högt upp på köplistan (se tabell längre ned).

Intresset för investmentbolagen fick sig en törn när fjolårets börsfrossa slog skoningslöst mot de upptrissade premier vi såg på sina håll. Nu är premierna mer sansade”, kommenterar Frida Bratt, och fortsätter:

”Även om rabatterna trots frossan faktiskt inte är särskilt höga i ett historiskt perspektiv. Spararnas intresse börjar dock så smått vakna till liv igen, och det avspeglas i valen av fonder i februari.”

På säljlistan finns ett antal Turkietfonder. Den turkiska aktiemarknaden var en stor vinnare under fjolåret, men har inlett året svagt. Enligt Frida Bratt var säljtrycket därför stort redan innan jordbävningskatastrofen som drabbade landet och grannen Syrien i början av februari

”I samband med det beslutade Istanbulbörsen att stänga för handel, vilket för svenska sparare innebar att fonderna inte gick att sälja av. I stället lades fondordrar på kö och exekverades när börsen öppnade igen en vecka senare, då vi kunde se att försäljningarna av Turkietfonder fortsatte”, säger sparekonomen vidare i en kommentar. 

Tabell: De mest köpta respektive sålda fonderna på Nordnets plattform i februari. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag God Fond Sverige & Världen
Länsförsäkringar Global Index HSBC GIF Turkey Equity
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Amundi Funds Volatil World
Öhman Emerging Markets Investerum Basic Value
Spiltan Globalfond Investmentbolag BGF World Energy
Swedbank Robur Access Asien BNP Paribas Turkey Equity
Spiltan Räntefond Sverige SEB Asset Selection
Storebrand Global All Countries Lynx Dynamic
Storebrand USA DNB Fund Future Waves Retail
AMF Aktiefond Småbolag Nordea Klimatfond