Sektor Flygbolaget SAS kan komma att dra nytta av de nya stora ekonomiska utmaningar som seglat upp för Norwegian sedan norska regeringen sagt nej till nya statsstöd. Det menar Nordnets investeringsekonom Per Hansen, skriver Ritzau.

Det råder för närvarande osäkerhet om huruvida Norwegian över huvud taget kan överleva och undvika konkurs, något som inte ens vd Jacob Schram kunde utesluta vid en presskonferens på måndagen. Per Hansen menar dock att Norwegian fortsatt kan ha en framtid.

”Norwegian kan mycket väl tänkas överleva, men det finns en risk för att bolaget måste förvandlas till ett norskt inrikesflygbolag för att knyta ihop Norge geografiskt, om stöd kommer in till räddning”, skrev Per Hansen i en notering på måndagen enligt nyhetsbyrån.

Ett sådant scenario skulle kunna lösgöra mer yta för SAS, menar Per Hansen.

”Om Norwegian kommer till att sakna pengar eller i framtiden blir ett inrikesbolag kan det skapa bättre yta för SAS”, skriver han.

Samtidigt är läget svårt även för SAS, givet de reserestriktioner som råder. SAS aktie har fallit 80 procent i ljuset av en komplex kapitalanskaffningsprocess under hösten och handlades på nivån 0,84 kr på måndagen, 10 procent upp för dagen. Norwegians aktie har i sin tur rasat med 99 procent under 2020.