Gästkrönika Billigare, snabbare och utan dolda avgifter. Det är några av förbättringarna som Nordnet vill se när det gäller flytträtt av pensionsförsäkringar. Det skriver Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i en gästkrönika där han så här på ”Tjänstepensionens dag” också konstaterar att det är dags att lägga in en extra växel för flytträtten ska gå spararnas väg.  

Idag den 27:e september (på självaste Tjänstepensionens dag) firar vi på Nordnet Flytträttens dag. Tjänstepension är en grundförutsättning för en bra pension och alla initiativ som syftar till att få arbetsgivare att erbjuda den, löntagare att kräva den och branschen att prispressa den är av godo.

Tjänstepensionens dag är en bra dag att adressera pensionsfrågor och för oss är den fria flytträtten en viktig sådan fråga. En fri och fungerande flytträtt är nämligen mer än något annat är en förutsättning för en tjänstepensionsmarknad på kundens, inte branschens, villkor.

Självklart är du mer än välkommen att fira med oss om du liksom vi tycker att fri flytträtt för pension är en självklarhet. Att det på alla sätt är oetiskt att bromsa flytträtten genom att införa höga flyttavgifter. Att en fri flytträtt bidrar till att vi i branschen faktiskt vårdar våra kunder och deras intressen. För att vi vill och för att vi måste. Annars drar de.

Individens och konsumentens frihet ökar på nästan alla områden och plan i samhället. Därför känns det förargligt att arbeta i en bransch som går åt andra hållet. Som med fula medel tvingar kunderna att stanna. I år kommer vi svenskar att betala över 2,5 miljarder kronor till pensionsbolagen i avgifter. Många miljarder är inlåsta i försäkringar som inte kan flyttas – och ännu fler är i praktiken fast på grund av höga flyttavgifter.

Efter åtskilliga år på storbank är jag stolt och glad över att idag befinna mig hos en aktör som inte accepterar detta. Som både skippar onödiga avgifter på sparande och inte tar en krona i flyttavgift. Precis som andra brottas vi med administrativa processer som kunde vara bättre – men vi kan ändå lova att den som väljer att flytta från oss inte ska behöva vänta mer än två månader.

För detta kallas vi ibland rebeller. Jag menar att vi bara gör det vi måste.

Förslag för en effektivare flytträtt.

Vi driver en rad initiativ som alla syftar till att skapa en flytträtt värd sitt namn. Exempelvis lanserade vi, med sparekonom Frida Bratt i spetsen, den så kallade 500:2-metoden. Låt det kosta max 500 kronor att flytta, och låt inte flytten ta mer än två månader. En maxtid behövs för att inte bolagen ska trötta ut spararna med långa handläggningstider och krånglig administration.

Vi opponerade oss mot regeringens förslag om en effektivare flytträtt, som ju lämnar mycket att önska. Enligt förslaget ska exempelvis pensionsbolagen fortsatt få ta ut straffavgifter för flytt motsvarande de anskaffningskostnader, det vill säga provisioner, som pensionsbolaget betalat ut för att få pensionsspararen som kund. Ersättningar som spararen varken känt till eller bett om men som han eller hon ändå tvingas stå för.

Klart vi inte är nöjda med det.

Vi tar alla tillfällen vi får att diskutera pension och flytträtt med branschen och med makthavare. Vi har haft finansmarknadsminister Per Bolund på besök, fått medhåll av flera partiledare och nu lägger vi in en extra växel för att beslutet om en effektivare flytträtt ska gå spararnas väg – inte branschens.  

Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

____________________

Annons:
GRATIS: Kolla om du betalar för höga avgifter i ditt pensionssparande

Privata Affärer kan i samarbete med Pensiono hjälpa dig att ta fram en jämförelse över avgifter och villkor i just dina pensionsförsäkringar.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

 

Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar