Gästkrönika Billigare, snabbare och utan dolda avgifter. Det är några av förbättringarna som Nordnet vill se när det gäller flytträtt av pensionsförsäkringar. Det skriver Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i en gästkrönika där han så här på ”Tjänstepensionens dag” också konstaterar att det är dags att lägga in en extra växel för flytträtten ska gå spararnas väg.  

Idag den 27:e september (på självaste Tjänstepensionens dag) firar vi på Nordnet Flytträttens dag. Tjänstepension är en grundförutsättning för en bra pension och alla initiativ som syftar till att få arbetsgivare att erbjuda den, löntagare att kräva den och branschen att prispressa den är av godo.

Tjänstepensionens dag är en bra dag att adressera pensionsfrågor och för oss är den fria flytträtten en viktig sådan fråga. En fri och fungerande flytträtt är nämligen mer än något annat är en förutsättning för en tjänstepensionsmarknad på kundens, inte branschens, villkor.

Självklart är du mer än välkommen att fira med oss om du liksom vi tycker att fri flytträtt för pension är en självklarhet. Att det på alla sätt är oetiskt att bromsa flytträtten genom att införa höga flyttavgifter. Att en fri flytträtt bidrar till att vi i branschen faktiskt vårdar våra kunder och deras intressen. För att vi vill och för att vi måste. Annars drar de.

Individens och konsumentens frihet ökar på nästan alla områden och plan i samhället. Därför känns det förargligt att arbeta i en bransch som går åt andra hållet. Som med fula medel tvingar kunderna att stanna. I år kommer vi svenskar att betala över 2,5 miljarder kronor till pensionsbolagen i avgifter. Många miljarder är inlåsta i försäkringar som inte kan flyttas – och ännu fler är i praktiken fast på grund av höga flyttavgifter.

Efter åtskilliga år på storbank är jag stolt och glad över att idag befinna mig hos en aktör som inte accepterar detta. Som både skippar onödiga avgifter på sparande och inte tar en krona i flyttavgift. Precis som andra brottas vi med administrativa processer som kunde vara bättre – men vi kan ändå lova att den som väljer att flytta från oss inte ska behöva vänta mer än två månader.

För detta kallas vi ibland rebeller. Jag menar att vi bara gör det vi måste.

Förslag för en effektivare flytträtt.

Vi driver en rad initiativ som alla syftar till att skapa en flytträtt värd sitt namn. Exempelvis lanserade vi, med sparekonom Frida Bratt i spetsen, den så kallade 500:2-metoden. Låt det kosta max 500 kronor att flytta, och låt inte flytten ta mer än två månader. En maxtid behövs för att inte bolagen ska trötta ut spararna med långa handläggningstider och krånglig administration.

Vi opponerade oss mot regeringens förslag om en effektivare flytträtt, som ju lämnar mycket att önska. Enligt förslaget ska exempelvis pensionsbolagen fortsatt få ta ut straffavgifter för flytt motsvarande de anskaffningskostnader, det vill säga provisioner, som pensionsbolaget betalat ut för att få pensionsspararen som kund. Ersättningar som spararen varken känt till eller bett om men som han eller hon ändå tvingas stå för.

Klart vi inte är nöjda med det.

Vi tar alla tillfällen vi får att diskutera pension och flytträtt med branschen och med makthavare. Vi har haft finansmarknadsminister Per Bolund på besök, fått medhåll av flera partiledare och nu lägger vi in en extra växel för att beslutet om en effektivare flytträtt ska gå spararnas väg – inte branschens.  

Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

____________________

Annons:
GRATIS: Kolla om du betalar för höga avgifter i ditt pensionssparande

Privata Affärer kan i samarbete med Pensiono hjälpa dig att ta fram en jämförelse över avgifter och villkor i just dina pensionsförsäkringar.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

 

Börsen
Uppgång efter sanslös återhämtning
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Sektor
Viruset: Rusning i vaccinbolag
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sektor
Förväntningar ger bränslecellsbolag hög värderingLiknas vid tidigare hajp-cykler
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
DNB: Negativ kursreaktion motiverad
Foto: Shutterstock
Aktie
Africa Oil stiger brant efter ny prognos
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Rapport
Sämre än väntat för SAS
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset