Nordnet har mer potential

Publicerad 2011-11-17 08:39

Nordnet har stigit ordentligt efter rapporten, men det bör finnas mer att hämta.

Stockholmsbörsen har inte glatt många aktieägare i år, men på nätmäklaren Nordnet har det varit ett betydligt bättre år än 2010. Men aktiekursen har utvecklats svagt eftersom en nedgång på börsen oftast förknippas mot sämre tider för mäklarna.

Men Nordnet drar nu fördel av sitt program med neddragningar av kostnaderna som sänkt dessa med nio procent under de första nio månaderna av 2011.

I en uppföljande rapportanalys i det senaste numret av Placeringsguiden pekar vår analytiker Jan Axelsson också på att det också finns fördelar med låg aktivitet bland Nordnets kunder – deras likvida medel blir då kvar i kassa på depåerna, vilket gynnar Nordnets räntenetto.

Detta är också en strategi hos Nordnet som siktar på att öka stabiliteten i intjäningen genom sin bankverksamhet där räntenettot är en del, pensionslösningar för företag och hushåll en annan.

Vinsten ökade fyra gånger under det tredje kvartalet till 101 miljoner och under årets första nio månader har resultatet ökat med 69 procent. För hela året bör vinsten hamna strax under 2 kr, vilket ger ett p/e-tal under 10.

Det känns attraktivt för ett bolag som bör kunna växa under lång tid när nätmäklare med bankverksamhet fortsätter att plocka kunder från storbankerna. Den kraftigt höjda vinsten i år bör också leda till en kraftig utdelningshöjning – kanske en dubblering till 1,00 kr. Det skulle ge en direktavkastning på över 5 procent.