Aktier Investmentbolag och hårt utbombade kvalitetsbolag ligger i topp på köplistan när Sveriges mest förmögna aktiesparare shoppar loss efter kursraset på Stockholmsbörsen, visar en genomgång av Nordnet.  

Nordnet har granskat hur företagets Private Banking-kunder har agerat på marknaden från årsskiftet till den 13 juni.

Krig i Ukraina, skenande inflation och stigande räntor har pressat ned börsens breda index, OMXSGI, till minus drygt 20 procent, medan de 25 mest handlade aktierna på First North, FN25GI, har rasat hela 35 procent.

En bidragande förklaring är att marknadsräntorna i både Sverige och USA nu närmar sig nivåer där avkastningen på ränteplaceringar på allvar konkurrerar med börsen, men till betydligt lägre risk.

Det har dock inte föranlett någon dramatisk förändring vad gäller aktiviteten från Private Banking-kunderna hos Nordnet, menar Nordnets investeringscoach, Alexander Gustafsson.

Kunderna är något mer aktiva på köpsidan än tidigare.

Det har dock varit lägre aktivitet under april månad än tidigare och kanske är det oroligheterna som gör att investerare är lite mer passiva på både köp- och säljsidan.

Alexander Gustafsson menar att det är ett positivt tecken att säljsidan inte är i majoritet.

Det tyder på att spararna är medvetna om att börsen redan har gått ner och det är svårt att tajma eventuella fortsatta fall.

Det har tidigare visat sig vara en lönsam strategi att tänka långsiktigt och öka på i kursfall snarare än att sälja av i panik.

Så vad köper då Sveriges rikaste privatsparare när börsen rasar?

Svaret är kvalitet.

Flest nettoköpare sedan nyår har Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Rabatten i bolaget har ökat under perioden och spararna uppfattar nedgången på 23 procent i år som ett köpläge.

Fastighetsjätten SBB hamnar på andra plats på köparnas lista. Trots en nedgång på över 70 procent i år och att frågetecknen hopar sig kring företagets struktur och snåriga redovisning åtnjuter aktien uppenbarligen fortfarande de rikaste spararnas förtroende.

På listan återfinns ett flertal problemdrabbade bolag som straffats hårt på börsen i det nuvarande klimatet. Volvo, Ericsson och Hennes & Mauritz B ligger högt på topplistan och här lockar både hög direktavkastning och god kurspotential när marknaden väl vänder.

Nibe är ett annat kvalitetsbolag där aktien fortfarande är dyr men värderingen har kommit ned till en nivå där spararna trycker på köpknappen.

Molnkommunikationsbolaget Sinch har kollapsat på börsen och nedgången i år skrivs till 67 procent. Det är alldeles för mycket, tänker Nordnets miljonärer, och har bottenfiskat aktier i den forna börsstjärnan.

Några få aktier har stigit på börsen i år. Det gäller matjätten Axfood, SHB och specialstålbolaget SSAB och som samtliga har tagit plats i spararnas portföljer. SSAB är kanske den aktien som har bäst momentum just nu. Aktien är upp 20 procent från årsskiftet och hela 127 procent senaste 2 åren.

– Det många investerare nu funderar på är hur de stigande räntorna påverkar bankerna. Det går att argumentera för ökad intjäning då ränteintäkterna nu stiger. Å andra sidan kan de högre räntorna kyla av ekonomin vilket kan leda till stagnerande utlåningsvolymer och därmed minska tillväxten. Vad vi kan se i statistiken så nettoköper investerare dock både Swedbank, SEB och Handelsbanken under de senaste månaderna, säger Alexander Gustafsson.

Mest köpta aktierna Från årsskiftet (inkl utdelning) Senaste 2 åren (inkl utdelning)
Investor B -23% 51%
SBB B -71% -3%
Volvo B -15% 47%
Hennes & Mauritz B -23% -1%
Ericsson B -23% -6%
SSAB B 20% 127%
NIBE Industrier B -43% 61%
Swedbank A -12% 41%
Sinch -67% -39%
SEB A -10% 55%
Axfood 10% 52%
Atlas Copco B -30% 17%
Sandvik -23% 29%
Electrolux B -35% 6%
Skanska B -28% -2%
Thule Group -45% 45%
Handelsbanken A 2% 17%
Industrivärden C -15% 22%
Embracer Group B -13% 44%
Storskogen Group B -73%

 

Not: Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare (Antal personer som köper – antal personer som säljer) under perioden 2022-01-01 till 2022-06-13 hos Nordnet Sverige Private Banking kunder.