Fonder Credit Suisse-debaclet blev för mycket för de svenska fondspararna som i stor utsträckning valde att sälja europeiska aktier i mars, enligt nätmäklaren Nordnet. Spararna köpte i stället fonder inriktade på tillväxtmarknader och investmentbolag.

I mars utlöstes en kris i banksektorn, vilket skapade stor osäkerhet på världens börser som präglade handeln under månaden.

Turbulensen i sektorn spred sig till Europa och schweiziska Credit Suisse. Det tvingade fram en räddningsoperation där rivalen UBS, med hjälp från schweiziska myndigheter och centralbanken SNB, köpte den skandalomsusade banken. 

Händelsen fick svenska fondsparare att dra öronen åt sig och ”kasta ut” europeiska aktier från sina fondportföljer under månaden, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

– En Europafond är den allra mest nettosålda fonden i mars, en direkt följd av Credit Suisse-affären och oron för spridningseffekter. På andra plats hittar vi en ren Italienfond med stor exponering mot landets bank- och finanssektor, vilket uppenbarligen även det är en exponering man helst vill undvika i det här läget, säger hon i en kommentar. 

Ett högt säljtryck kunde även noteras bland råvarufonder, enligt Nordnet. Fondspararna köpte framför allt fonder inriktade på tillväxtmarknader och investmentbolag i stället (se tabell längre ned). 

– Spiltans svenska investmentbolagsfond har länge legat som en bas i många sparares fondportföljer, men nu ser vi att även bolagets globala investmentbolagsfond tycks göra det. Även tillväxtmarknadsfonder köps flitigt i mars, kommenterar Frida Bratt. 

Tabell: Mest köpta respektive sålda fonderna hos Nordnet i mars. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BGF European A2
Länsförsäkringar Global Index Fidelity Italy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index White Fleet GP Bullhound GlbEsports
Spiltan Globalfond Investmentbolag MS INVF US Growth
Öhman Emerging Markets Investerum Basic Value
Spiltan Räntefond Sverige BGF Asia Pacific Equity
Swedbank Robur Access Asien Franklin Natural Resources
Öhman Global Amundi Funds Volatil World
AMF Aktiefond Småbolag Thematica – Future Mobility
Swedbank Robur Ny Teknik Nordea Klimatfond