Nordens bästa aktie blir ännu bättre

Publicerad 2015-09-28 19:30

Aktier Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk har fått grönt ljus från aamerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för diabetesläkemedlet Tresiba. En ny framgång för det som många anser vara Nordens bästa aktie på lång sikt.

Trots att Stockholmsbörsen är den överlägset största i Norden och med den största bredden av sektorer är det inte här som det allra bästa börsbolaget huserar.

Det finns istället i Danmark där Novo Nordisk under många år varit en framgångssaga med en stark kursutveckling. Visst finns det andra aktier som gått bättre, men väger man samman olika faktorer tillsammans med potentialen och den relativt låga riskprofilen i läkemedelsbolaget framstår Novo Nordisk som en utmärkt placering.

Den främsta anledningen till det är bolagets starka profil när det gäller diabetes. Det är en sjukdom med stark tillväxt globalt främst på grund av den demografiska utveckling med allt fler äldre plus det faktum att fetma blivit ett allt större problem.

Nu har alltså läkemedlet Tresiba godkänts i USA, vilket är efterlängtat av Novo eftersom medlet ursprungligen skulle lanseras 2013, något som försenades när FDA för ett par år sedan krävde att Novo skulle göra fler tester. Nu väntas lanseringsprocessen komma i gång under det första kvartalet 2016.

Analytikerna menar att ett stort osäkerhetsmoment försvinner för aktien. 

”Vi förväntar oss att reaktionen i aktien kommer att vara större än vad fundamenta för Tresiba egentligen stipulerar, det vill säga mer än 5 procent. Detta trots att läkemedelsaktier pressas av Hillary Clintons prat om prisreformer i valkampanjen”, skriver Michael Friis Jörgensen, analytiker på Alm Brand Markets som har köp på aktien och som skruvar upp riktkursen från 450 till 470 danska kronor. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Redan före detta besked fanns det många köprekommendationer för Novo Nordisk. Swedbank ändrade så sent som för en vecka sedan sin rekommendation från köp till starkt köp och höjde riktkursen till 460 danska kr, från tidigare 445 danska kr. Danske Bank har upprepat sin köprekommendation tidigare i september med riktkursen 500 kr. 

Utöver Tresiba avser godkännandet från FDA även kombinationsläkemedlet Ryzodeg som innehåller det snabbverkande insulinet Novorapid.

Novo Nordisk värderas högt med ett P/E-tal närmare 30. Men det är välförtjänt eftersom bolaget växer snabbt både när det gäller omsättning och vinst. Målet är en tvåsiffrig försäljningstillväxt varje år och Novo Nordisk vd Lars Rebien Sörensen menar att godkännandet av Tresiba var viktigt för att kunna nå det målet.

Privata Affärer menar att Novo Nordisk är en utmärkt aktie för den långa portföljen. Efter nedgången senaste månaden med cirka 7 procent känns köpläget klockrent – och efter dagens positiva besked lär inte aktien bli billigare.