NORDEN: OSLOBÖRSEN PRÄGLADES AV LÄGRE OLJEPRISER, VINX 30 -1,0%

2022-06-22 17:49:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna stängde ned på onsdagen i linje med Europa. Risksentimentet tyngdes av en oro för lågkonjunktur, vilket satte särskild press på den oljetunga Oslobörsen. Samlingsindexet Vinx 30 var ned 1,0 procent till nivån 1.187.

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index tappade 1,1 procent till 1.565.

It-bolaget Nnit rusade upp 22 procent har ingått avtal om att sälja en av sin affärsenhet samt delar av en annan för sammanlagt 1,5 miljarder danska kronor. Anledningen till avyttringen är för att öka tillväxten och lönsamheten genom ett smalare fokus på de resterande två affärsenheterna.

Även vaccinutvecklaren Bavarian Nordic lyste grönt. Aktien steg 2,1 procent. Enligt Ritzau har Sydbank meddelat att Bavarian kan få fler beställningar på bolagets vaccin för användning mot apkoppor sedan den brittiska hälsomyndigheten i tisdags rekommenderade en bredare användning av vaccinet.

På andra sidan nollstrecket fanns verkstadsbolaget FLSmidth med en nedgång på 5,3 procent.

Oslobörsens OBX-index var ned 3,1 procent till 1.064, där flera aktier noterade stora rörelser på nedsidan på grund av en oro för lågkonjunktur. Oljepriserna var vid börsstängning ned runt 5–6 procent.

Oljebolagen Equinor och Aker BP föll strax under 5 procent vardera, men det största fallet kom från solkraftsunderleverantören Rec Silicon med nästan 8 procent.

Brant ned gick det även för fraktbolaget Golden Ocean, då aktien föll 7,4 procent. Sektorkollegan Container Ships, tillsammans med danska Maersk och DSV, tappade mellan 1,7–2,3 procent.

I Helsingfors sjönk OMXH25-indexet 1,5 procent till 4.613.Direkt-SE