NORDEN: NORSKT SKATTEFÖRSLAG SÄNKTE LAXBOLAGEN, VINX 30 +0,8%

2022-09-28 17:54:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska aktiemarknaderna avslutade onsdagens handel blandat. Samlingsindexet Vinx 30 steg dock 0,8 procent. Handelsdagens klart största förlorare var de norska laxbolagen, som rasade.

Till följd av att Norges regering föreslagit en ökad skatt på lax pressades laxodlingssektorn tydligt. Det tyngde landets storbolagsindex, som föll med 2,8 procent till 1.016.

Regeringens förslag handlar om en så kallad naturresursskatt för laxindustrin, som kommer att landa på 40 procent av intäkterna. Inklusive bolagsskatten innebär det en effektiv skattesats om 62 procent.

Salmar rasade mest och såg sitt börsvärde minska med en tredjedel, medan i Lerøy Seafood och Grieg Seafoods fall handlade det om en dryg fjärdedel. Mowi föll i sin tur 19 procent. Bakkafrost, som har verksamheten på Färöarna, stod emot mycket av nedgångarna och var ned med 5,6 procent.

Utanför sektorn pressades också Rec Silicon, underleverantör till solkraftsindustrin, 17 procent. Bolaget aviserade om en ny vd som ska ersätta den tillförordnade med omedelbar verkan.

I Danmark sjönk OMXC25 0,2 procent till 1.461 och finska OMXH25 ökade 0,4 procent till 4.401.

I de två länderna pressades banksektorn. På den finska sidan backade Nordea 1,8 procent, medan Danske Bank och Jyske Bank försvagades 3 respektive 2,3 procent på den danska sidan. Även norska DNB handlades ned, om 1,4 procent.

Det finska bostadsbolaget Kojamo klättrade 5,7 procent. Europeiska räntor sjönk på bred front på onsdagen, vilket brukar ses som positivt för fastighetsrelaterade bolag. För banker anses det motsatta gälla.Direkt-SE