NORDEN: HELSINGFORS STEG I TUNN NORDISK HANDEL, VINX30 +0,3%

2021-04-01 17:49:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Helsingforsbörsen handlades uppåt på skärtorsdagen samtidigt som börserna i Oslo och Köpenhamn höll stängt för påskfirande. I Stockholm var det halvdag.

Samlingsindexet Vinx30 utökades med 0,3 procent till nivån 1.208. I övriga Europa var utvecklingen åt det positiva hållet, med tyska DAX-index upp 0,7 procent. I Stockholm adderade OMXS30-index 0,4 procent.

Indikatorer på industrisentiment stod i fokus på torsdagen. I euroområdet bekräftade definitiva industri-PMI i stort den positiva utveckling som indikerades i det preliminära utfallet. I Asien var PMI-rapporterna något blandade, med stigande industrisentiment i Japan i mars. Caixins kinesiska industri-PMI sjönk oväntat tillbaka något jämfört med i februari.

I Helsingfors steg OMXH25-indexet med 0,7 procent till nivån 4.967. Indexet är nu upp med drygt 8 procent sedan årsskiftet.

Bäst gick det för energibolaget Neste som klättrade 2,5 procent på torsdagen. Även stålbolaget Outokumpu sällade sig till toppskiktet med en uppgång som summerades till 2,2 procent.

I den röda änden av index hittades i stället handelsbolaget Kesko. Aktien backade med 2 procent.

Börserna i Köpenhamn och Oslo var alltså stängda på torsdagen. När det första kvartalets handel summeras kan det konstateras att OMXC25-indexet har gått upp med 0,8 procent sedan årsskiftet. Norska OBX har samtidigt adderat knappt 10 procent.Direkt-SE